Meesterkok Jan Buytaert aangenaam verrast

Tineke Vanhove gastchef in 'Vlaanderen kookt'

Diest - Culinaire zender njam! lanceert vanaf april het nieuwe programma 'Vlaanderen kookt'. Tineke Vanhove uit Diest is één van de gastchefs.

Kookprogramma’s zijn de hype van het moment. Met njam! heeft Vlaanderen zelfs een volwaardige digitale kookzender.
Vanaf april lanceert njam! het programma ‘Vlaanderen kookt!’. In dat programma gaat meesterkok Jan Buytaert op zoek naar Vlamingen met een origineel gerecht en een tof verhaal dat daarbij past. Buytaert haalde ooit twee Michelinsterren met zijn restaurant ‘De Bellefleur’ in Kapellen. Tegenwoordig is hij vooral actief als culinair consultant.

Suikervrij

Het productiehuis achter ‘Vlaanderen kookt!’ filmde vandaag in Diest. Tineke Vanhove, de creatieve geest achter de kookblog ‘Tineke’s Cucina’, zal één van de gasten zijn waar Jan Buytaert passeert.

‘Een paar vrienden maakten mij er attent op dat njam! kandidaten vroeg voor dit kookprogramma’, verklaart Tineke. Ik had er wel zin in om dit te doen maar uiteindelijk heeft één van mijn vriendinnen me ingeschreven.’
Tineke legt uit dat ze zelf suikervrij moet eten. Omdat ze het aanbod in de winkels niet altijd op niveau vond begon ze te experimenteren. Dat was zo boeiend dat ze uiteindelijk haar eigen blog startte. Op ‘Tineke’s Cucina’ plaatst ze regelmatig lekkere, hoofzakelijk suikervrije receptjes. Tineke geeft ook workshops bij mensen thuis.

Geen amateur

Voor ‘Vlaanderen kookt!’ maakte Tineke Vanhove ‘kip tikka masala’. Dat is een sterk gekruid Indisch hoofdgerecht. ‘Het is ook een suikervrij gerecht’, zegt Tineke. ‘En dat is niet zo eenvoudig. Sommige ingrediënten die in India geen suiker bevatten, hebben dat hier wel. Daardoor moet ik heel veel zelf aanmaken’.
Meesterkok Jan Buytaert heeft het gerecht overigens zelf geselecteerd op de blog van Tineke.
Jan Buytaert is enthousiast over de samenwerking met Tineke. ‘Dit is geen amateur’, zegt de chef. ‘Ze weet verdorie goed wat ze doet. Tineke twijfelt niet. Ze kent haar ingrediënten en ze beheerst haar techniek’.

Suikervrije gastronomie bestaat

Buytaert vindt dat suikervrij koken en goede gastronomie perfect verzoenbaar zijn. ‘Ik heb destijds in mijn restaurant regelmatig geëxperimenteerd met suikervrije gerechten. Een kok is een dienstverlener en in die rol moet je ervoor zorgen dat alle mensen aan bod kunnen komen. Als je je voor een suikervrij aanbod engageert moet je ook zorgen dat kwaliteit brengt’, stelt Buytaert nog.

‘Vlaanderen kookt' zal vanaf april bijna dagelijks op njam! te zien zijn. U kan zich nog steeds kandidaat stellen voor het programma via deze link.

De blog Tineke’s Cucina vindt u hier

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio