Schitterende lofzang aan Demerbroeken

Foto: Eric Van Aerschot

Scherpenheuvel-Zichem - Soundtrack van de Demerbroeken loste muzikaal de verwachtingen volledig in. Het optreden van de fanfare van Averbode was een hoogtepunt.

Toen Nest Claes nog over de Demerbroeken schreef was de streek een van de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen. In de tweede helft van vorige eeuw stierf het water van de rivier. Bij de industriële ontwikkeling werden geen vragen gesteld. Met het water stierf ook het respect voor de bossen.

Maar de Demerbroeken hervonden hun schoonheid. Ze inspireerden  een stelletje fantastische muzikanten voor een multimediaal project. De muzikale ruggegraat van Soundtrack van de Demerbroeken werd gevormd door Lennaert Maes en Andries Boone. Als zulke topmuzikanten hun schouders onder een project zetten is dat een garantie voor succes. Jan De Wilde, Annelies Brosens, Guy Swinnen, Monsieur Paul en ontluikend talent Joke Delcour wilden graag meedoen.

Zaterdagavond werd het project voor de eerste keer live uitgevoerd in Gemeenschapscentrum den Egger. De voorstelling begon met een instrumentaal nummertje. Maes en Boone hadden een stelletje uitstekende muzikanten om zich heen geschaard. De groep hield een uur lang het hoge openingsniveau aan.

Tijdens de voorstelling gebruikte Lennaert Maes fragmenten uit de boeken van Claes. Stukjes over Wannes Raps, de schoonheid van de meisjes van Zichem en de Maagdentoren. Maar ook over fanfare de Sint-Jansvrienden uit Averbode. Nest Claes was zelf een zeer enthousiast lid van de fanfare. De vereniging bestaat meer dan een eeuw maar ze zijn jonger dan ooit. Het woord fanfare klinkt als oudbakken brood maar in Averbode hebben ze er een moderne invulling aan gegeven. Zaterdag kwamen negen koperblazers van de vereniging rocker Guy Swinnen ondersteunen. Het werd meteen het hoogtepunt van de avond.

Muzikaal staat deze voorstelling als een huis. Het vrolijke countrynummertje van Annelies Brosens, een schitterende uptempo compositie over Wannes Raps en Swinnen en de koperblazers zijn pareltjes.

Zijne ruigheid Guy Swinnen componeerde zelf ook een nummer voor de cd. Zichems Broek Wiegelied heet het en het is volledig instrumentaal. Het gaat over de schoonheid van verrotte oude bomen. Het is een meesterstuk!

Soundtrack van de Demerbroeken is muzikaal een topproductie. Na zaterdag twijfelt niemand daar nog aan. Op multimediaal vlak kan de productie nog groeien. Lennaert Maes is een schitterende muzikant. Als verteller legt hij echter minder gewicht in de schaal. Maar het is vooral jammer dat de foto’s van Guy Janssens te weinig uit de verf komen. 

U kan hier een paar foto's bekijken van huisfotograaf van Den Egger Eric van Aerschot. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio