100 jaar Groote Oorlog

Langemark-Poelkapelle - Wie meer wilde te weten komen over de Eerste Wereldoorlog langs het IJzerfront kwam zondagnamiddag 24 februari aan zijn trekken. In de gloednieuwe zaal “De Reunie” – uitgebaat door Dries Simoen – vond een interessante uiteenzetting plaats.

Door middel van een toegankelijke presentatie met heel wat exclusief foto- en kaartmateriaal kwam er veel interessants aan bod. De boeiende namiddag werd geleid door de gedreven gids Miguel Bouttry van Rent-a-Guide. Hij vertelde op een duidelijke manier het verhaal van dag 1 tot aan de wapenstilstand op 11 november 1918. Dagboekfragmenten van soldaten en burgers gaven een idee van de gruwel van ruim negentig jaar geleden. Ook de ervaringen van de kleine mens in de grote oorlog kwamen aan bod.

Aansluitend was een bezoek naar de Pondfarm gepland. De Pondfarm bevindt zich in Sint-Juliaan en is in de omgeving en ver erbuiten gekend als de plaats waar Stijn Butaye zijn privémuseum uitbaat. Daar werd een rondleiding gegeven en kon men kennis maken met teruggevonden oorlogsmateriaal. Je kan er hier niet omheen dat de littkekens van WO1 ook hier diepe sporen hebben nagelaten.

De organisatie van deze namiddag was in handen van de Dienst Vrije Tijd en Cultuur Langemark.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio