Hilde Verboven krijgt twaalfde Leuvense Persprijs

Hilde Verboven krijgt twaalfde Leuvense Persprijs

De jaarlijkse persprijs is voor historica Hilde Verboven. Foto: hsb

Leuven - De Leuvense Persclub heeft vanavond voor de twaalfde keer haar Hugo De Keyserprijs uitgerijkt, en dat aan Historica Hilde Verboven voor haar 'oorlogsdagboek Leuven'.

Hilde Verboven krijgt de prijs voor haar ‘Oorlogsdagboek Leuven’ een initiatief naar aanleiding van de herdenking van de bezetting en verwoesting van Leuven door het Duitse leger 100 jaar geleden. Verboven publiceerde vorig jaar op de sitewww.oorlogsdagboek.be van 22 juli tot begin november dagelijks emotionele dagboekfragmenten die tien getuigen dag op dag honderd jaar geleden hadden neergepend. Het las als een dagelijks verslag van de verwoestingen, de gruwel en het dagdagelijkse (over)leven in oorlogsomstandigheden en is om die reden ook een wezenlijke bijdrage tot de Leuvense geschiedenis.

 

 

De Hugo De Keyserprijs is een prijs die in 2003 door de Leuvense Persclub in het leven geroepen werd naar aanleiding van het overlijden van een collega. De prijs is bedoeld voor mensen, groepen of initiatieven die het leven in Leuven aangenamer maken in de brede zin van het woord. Alle journalisten die regelmatig over Leuvense kwesties schrijven kunnen kandidaten voordragen en iedereen kan meestemmen om de laureaat aan te duiden.

Genomineerden

Er werden dit keer 14 personen of organisaties genomineerd: Katrien Rycken (vzw Leuven Klimaatneutraal), voetballer Dries Mertens, buurtcomité 'Meer Mechelse', misdaadauteur Jo Claes, 't Wereldcafé, Magda Peeters (organisator van wegggeefpleinen en repaircafés), de buschauffeur die met een video aan de basis ligt van de Lijn-actie voor meer begrip tussen buschauffeurs en zachte weggebruikers, de supporterskoepel van OHL, Bart Luts (Luvanium-bier), kok Wim Janssens (Beluga), Griet De Ceuster (facebookgroep 'Durf te vragen Leuven'), Freecycle Leuven, historica Hilde Verboven en Leuvenement. Voor de Life Time Award werden Germaine van café 'Inn 't Joor' en vredesactiviste Maria Donvil genomineerd.

In totaal brachten 26 journalisten, schrijvend voor Het Nieuwsblad, Streekkrant, Rondom, Leuven Actueel, Het Laatste Nieuws, Veto, Belga, Handelen, Leven in Leuven, ROBtv en Radio-2, een stem uit. De stemming voor de Hugo De Keyserprijs resulteerde in een nek-aan-nek-race tussen Hilde Verboven en Magda Peeters, die het afgelopen jaar op diverse locaties in Leuven de eerste weggeefpleinen en repaircafés organiseerde. Hilde Verboven haalde het nipt met 32 stemmen tegen 31 voor Magda Peeters. Bij de verkiezing voor de Life Time Award haalde Germaine het al even nipt van Maria Donvil.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio