Zware brand in oude gebouwen van Stella Artois

© Politie Leuven

© Politie Leuven

© if

© if

© if

© if

© if

1 / 7
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Een felle brand heeft maandagmorgen omstreeks 5 uur een achterliggend gebouw verwoest dat deel uitmaakt van de Molens van Orshoven aan de Leuvense Vaartkom, een geklasseerd, historisch gebouwencomplex dat dateert uit het einde van de 19e eeuw. Het onbewoonde pand ging nagenoeg volledig in de vlammen op. De oorzaak van de brand is volgens een zegsman van de Leuvense brandweer nog onbekend.

Hannelore Smitz

De Molens van Orshoven situeren zich aan de Vaartkom tussen de Balk van Beel en de voormalige silo's. Bij de brand kwam het dak en alle tussenliggende vloeren naar beneden. Door een snelle interventie kon de brandweer voorkomen dat de brand oversloeg op andere gebouwen van de Molens van Orshoven. Enkel een aanpalende nieuwbouw liep beperkte schade op. Naar schatting 1.000 m2 van de 4.500 m2 ruimtes in het gebouwencomplex van de Molens ging in de vlammen op.

Eind juni besliste de Leuvense gemeenteraad de Molens van Orshoven over te kopen van projectontwikkelaar Ertzberg. Leuven wou de ruimten in de toekomst ter beschikking stellen van kleine bedrijven en starters uit de creatieve sector, artiesten en culturele organisaties en op die manier de Vaartkom verder uitbouwen als een creatieve hotspot. Het afgelopen decennium vestigden zich aan de Vaartkom al heel wat creatieve ondernemers, culturele spelers en kunstenaars. Het gaat onder meer om productiehuizen Boondoggle en De Chinezen en culturele organisaties als faBULEUS, Mooss en Artforum.

In een reactie op de brand stelt de Leuvense schepen Mohamed Ridouani (sp.a), die maandag ter plaatse ging, zich nog niet te willen uitspreken over hoe het nu verder moet met het project dat Leuven voor ogen had met de Molens van Orshoven. De Leuvense gemeenteraad keurde weliswaarde de aankoop al goed, maar de ondertekening van de aankoopakte is pas gepland voor eind augustus. "Het is doodjammer dat dit gebeurd is, maar het grootste gedeelte van de Molens is gelukkig gespaard gebleven. We gaan de komende tijd bekijken wat hier nog mogelijk is. Ik wil daar nu nog niet op vooruitlopen", aldus Ridouani. Van het vernielde pand staan momenteel nog enkel de muren recht. Omdat het om een beschermd gebouw gaat, is de komende dagen ook overleg gepland met Onroerend Erfgoed.

De branddeskundige, die het Leuvens parket aanstelde, heeft bij zijn onderzoek van de zware brand volgens parketwoordvoerster Helene Tops maandag geen aanwijzingen van brandstichting aangetroffen. De deskundige vond tot dusver ook nog geen andere oorzaak. Tops verwacht overigens hierover nog niet dadelijk duidelijkheid vermits het betrokken gebouw op de muren na volledig verwoest werd. Ze bevestigt dat er bij de brand niemand gewond geraakte.

Klik hier en lees meer in Het Nieuwsblad editie Leuven-Hageland van dinsdag 16 augustus

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie