Bus De Lijn vat vuur; chauffeur doet passagiers op tijd uitstappen

Bertem - Paniek op bus '315' van De Lijn donderdagochtend, toen die in Leefdaal plots vuur vatte. De passagiers bleven gelukkig allemaal ongedeerd.

"Toen hij om 7.45uur voorbij ons reed, zag ik dat hij al stevig aan het roken was", zegt Dirk Overloop van krantenwinkel 't Schrijverke. "Het was donkere rook, duidelijk niet gewoon van de uitlaat. Ik wist meteen dat er iets fout was."
Pas zo'n 400 meter verderop merkte ook de buschauffeur zelf de rook op. Hij zette het voertuig onmiddellijk aan de kant ter hoogte van de kerk, en deed alle passagiers uitstappen. Niet veel later waren effectief vlammen aan de achterzijde van de bus.

Het was op dat moment heel druk in de bus. Heel wat jongeren waren onderweg naar de school. "Maar dankzij de snelle reactie van de chauffeur kon iedereen de bus ongedeerd verlaten", zegt De Lijn-woordvoerder Sara-Jane Deputter. "Het bleek te gaan om een motorbrand. Hoe die kon ontstaan is voorlopig niet duidelijk." De achterzijde van de bus liep zware schade op. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen en de politie zette de straat tijdelijk af. "We stuurden een andere bus ter plaatse. De passagiers konden daarmee allemaal hun reis verderzetten, al was dat natuurlijk wel met een kleine vertraging."

Tweede op korte tijd

Anderhalve maand geleden was er ook al een brand in een bus van De Lijn, toen in Bekkevoort. Het ging toen om een tweeledige bus, en de brand ontstond in het midden. Exact waar de motor zit. Toch is er volgens Deputter geen verband tussen de twee incidenten. "Het waren twee totaal verschillende types bussen, van een ander bouwjaar ook. We gaan dus niet uit van een algemeen probleem met onze bussen. Voor zover we voorlopig weten gaat het gewoon om een toeval dat er zo kort na elkaar twee gelijkaardige incidenten zijn. En dat is ook wat ons betreft, een hele opluchting."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio