VIDEO. Noord-oosten van Vlaams-Brabant kreunt onder zware regenval

De harde regen zorgde vrijdagvoormiddag voor heel wat wateroverlast in het noord-oosten van de provincie Vlaams-Brabant. Vooral Zoutleeuw, Landen, Glabbeek, Tielt-Winge en Aarschot kregen het zwaar te verduren. Het noodnummer 1722 raakte rond 13uur zelfs overbelast, waardoor inwoners toch weer naar de brandweer zelf moesten bellen.

hsb, atb, mmt

De regen kwam de provincie binnen via Landen en Zoutleeuw rond 11 uur. Al snel waren in Landen onder andere de St-Jobstraat, Gildestraat en de Velmsestraat veranderd in een beek, en ook de Dorpsstraat in Zoutleeuw kreeg heel wat water te slikken. Verschillende velden uit de omgeving kwamen onder water te staan, wat landbouwers doet vrezen dat hun oogst verzopen zal zijn. De Dormaalsbeek en Kleine Gete staan bijzonder hoog, en de stad Zoutleeuw neemt intussen haar voorzorgen voor moesten de dijken breken.

In Glabbeek ging het er ook hevig aan toe, maar had de brandweer volgens burgemeester Peter Reekmans tegen de middag nog maar drie oproepen binnengekregen voor ondergelopen kelders.

Steenweg afgesloten

In Tielt-Winge en Bekkevoort moesten rond de middag heel wat straten afgesloten worden. Onder andere de N2, de Diestsesteenweg, in Tielt-Winge was richting Diest gedeeltelijk afgesloten door de felle regen tot ongeveer 15uur. Op de kleinere wegen was het al even erg. Heel wat huizen kregen water binnen. Onder andere sauna Elzenhof kreeg zo'n 10 centimeter water te slikken. In Aarschot was er ook op verschillende plaatsen wateroverlast, onder andere aan het op- en afrittencomplex van de E314. (lees verder onder de video)

Lubbeek, Boutersem en Holsbeek, die in het verleden al meermaals te kampen kregen met serieuze modderstromen, lagen op de rand van de zwaarste regenzone en bleven daardoor behoorlijk gespaard. In de Lubbeekse deelgemeente Binkom moest de Helstraat tijdelijk afgesloten worden omdat de riolen het water niet konden slikken, maar het probleem was snel opgelost. Het centrum van Lubbeek leek ook op een vijver, maar daar was het niet zo erg dat er moest ingegrepen worden.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio