Waterlek veroorzaakt groot zinkgat in Coigesteenweg

Bertem - De Coigesteenweg in Leefdaal zal vermoedelijk nog tot het einde van de week afgesloten blijven, nadat er een groot zinkgat is ontstaan. Dat gebeurde door een lek in de waterleidingen. Vermoedelijk was het water al wekenlang zand vanonder het wegdek aan het wegspoelen.

Het zinkgat ontstond in de nacht van maandag op dinsdag, en werd dinsdagochtend gemeld door een automobilist die er voorbij wilde. Het wegdek was over een oppervlakte van zo'n 9 vierkante meter ingestort, vlak voor huisnummer 43. Voor de woning stonden twee wagens, maar de bewoners konden die nog nét van de oprit afrijden langs een smalle doorgang. Niet veel later stortte nog een extra deel van de straat en het voetpad in.

De Watergroep kwam ter plaatse om het lek te dichten. "Dit lek is ontstaan door slijtage aan het verbindingsstuk tussen twee buizen. Het ontsnapte water kwam niet naar boven, maar zocht zich ondergronds een weg. Zo bleef het lek mogelijk zelfs meer dan een maand onopgemerkt. Maar het water sleurde wel zand mee, waardoor het wegdek nu instortte", aldus Eric Bronselaer van De Watergroep.

Een twintigtal huizen zit nu zonder water, maar zou tegen de avond al opnieuw aangesloten moeten worden op een vernieuwde leiding. Het gat in de weg dichten en nieuwe asfalt leggen, zal langer duren. Vermoedelijk blijft de steenweg tot het weekend afgesloten.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio