VIDEO & FOTO. Leuvense lijsttrekkers gaan vrolijk stemmen: "En nu gaan we onze gedachten een paar uur proberen te verzetten"

Louis Tobback heeft er vertrouwen in dat SP.A opnieuw de grootste zal zijn. Foto: hsb

Leuven - Het is zover, D-day voor de Leuvense politiek. Vanavond weten we wie na 24 jaar de burgemeesterssjerp overneemt van Louis Tobback. Zijn verhoopte opvolger Mohamed Ridouani ging alvast stemmen, en ook grote uitdager Lorin Parys (N-VA) deed zijn plicht.

Om 9.30uur stipt arriveerde N-VA-lijsttreker en grootste uitdager deze verkiezingen Lorin Parys met de fiets aan basisschool De Grasmus in Leuven centrum, waar hij moest gaan stemmen. Samen met zijn man Bart en hun dochter en twee pleegkindjes, trotseerde hij de file aan stemlokaal 13. "Het is toch wel een spannende dag", zei Parys. "Ik hoop dat we kunnen groeien, zodat we meer op het beleid kunnen wegen. Hopelijk zullen we dat kunnen doen vanuit de meerderheid, maar daar beslist de Leuvenaar over. Nu is het echt aan de kiezer. Wij gaan nu een paar uur thuis ontspannen met de familie." (lees verder onder de foto)

SP.A-lijsttrekker Mohamed Ridouani ging stemmen in stemlokaal 65 in sporthal Ymeria in Wijgmaal, slechts enkele minuten nadat ook huidig schepen Myriam Fannes er was gaan stemmen. Ridouani kwam te voet toe met zijn vrouw Geertrui, en werd meteen door tal van mensen begroet. De kandidaat burgemeester nam zijn tijd in het stemhokje. "Ik kom hier met opgeheven hoofd een stem uitbrengen. Ik ben werkelijk trots op het palmares dat wij de jongste jaren voor Leuven hebben kunnen verwezenlijken en hoop dat te kunnen verderzetten. Als wij als grootste partij uit de bus komen zal ik een coalitie proberen te vormen met de partijen die het dichtst bij ons en dat zijn wat mij betreft de Groenen en CD&V", aldus Ridouani. Als hij wint, zal hij ook de eerste burgemeester van allochtone afkomst zijn van een Vlaamse centrumstad. Ook dat is volgens hem wel belangrijk aan deze dag. "En nu ga ik proberen nog een paar uur mijn gedachten te verzetten", zei hij toen hij vertrok. (lees verder onder de foto)

"Misschien ben ik volledig mijn feeling kwijt, maar ik heb de indruk dat het er goed uitziet in Leuven voor SP.A, ondanks de algemene trend in heel Vlaanderen", zei burgemeester Louis Tobback toen hij in Heverlee zijn stem uitbracht. Er werd wat gegrapt met de voorzitter en bijzitters, handjes geschud met de wachtenden in de rij en vooral veel gelachen.

Elders gingen ook Carl Devlies (CD&V), David Dessers (Groen), Rik Daems (Open VLD), Hagen Goyvaerts (Vlaams Belang), Line De Witte (PVDA) en Laurent Goethals (Liever Leuven) hun stem uitbrengen. Rik Daems maakte er zelfs een hele tocht door Leuven van, want hij vergezelde nadien nog met heel wat van zijn partijgenoten toen zij gingen stemmen. (Op de foto hieronder: David Dessers)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio