Vader en zoon Geleyns beiden verkozen: "Het was moeilijk, maar we laten degene met de meeste stemmen toch zetelen"

Vader en zoon Geleyns beiden verkozen: "Het was moeilijk, maar we laten degene met de meeste stemmen toch zetelen"

Foto: if

Leuven - Probleem ten huize Geleyns in Wilsele zondag, want daar bleken zowel vader Johan als zoon Ruben verkozen voor CD&V. Volgens de wet mogen zij niet allebei hun zitje in de gemeenteraad opnemen. Er moest dus gekozen worden. En uiteindelijk is het toch vader Johan die terugkeert in de gemeenteraad.

Johan Geleyns - de laatste zes jaar fractieleider voor CD&V in de gemeenteraad - haalde 1.071 stemmen en was daarmee de vijfde verkozene voor de partij. Maar ook zijn zoon Ruben kwam voor het eerst op. Vanop de 46ste plaats had hij wel gehoopt hoog te eindigen. Maar dat hij effectief verkozen werd kwam blijkbaar toch nog als een verrassing. En dan nog met 700 voorkeursstemmen, wat echt geen slecht resultaat is voor iemand die als voorlaatste op de lijst staat.

"Toen ik aankwam bij ons partijlokaal, raakten de voorkeursstemmen nét bekend. Aan de deur werd ik al aangesproken met 'Johan, weet je het al?'. Ik wist meteen dat we met een groot probleem zaten", aldus vader Johan.

Johan en Ruben hebben zich dan ook meteen samengezet om het uit te vechten. "Ik vond dat wel moeilijk, ik zat echt met een knoop in m'n maag. Want ik ben enorm fier op het resultaat van Ruben. Hij en de andere jongeren hebben een enorm sterke campagne gevoerd. We moeten dat koesteren, en hen zeker aan boord houden. Dus ik heb ook echt getwijfeld of ik mijn plaats niet beter opgaf zodat we meer jongeren in de gemeenteraad hebben", zegt Johan.

Maar na een kwartiertje raakten ze eruit dat het toch vader Johan was die zou zetelen. Zoals afgesproken vooraf, degene met het meeste voorkeursstemmen mocht zetelen. "Komt nog bij dat ik ook meer voorkeursstemmen had dan zes jaar geleden, terwijl onze partij toch daalde in populairiteit. Mijn persoonlijke resultaat was dus ook echt goed", zegt Johan. "Moest ik vijf jaar ouder geweest zijn, had ik het wel aan Ruben gelaten. Maar nu heb ik zelf nog te veel goesting en motivatie om door te gaan. Maar je mag er zeker van zijn, binnen zes jaar staat Ruben vooraan op de lijst en ga ik de lijst vanachter steunen."

Ruben zelf is niet ontevreden over die beslissing. "Mijn vader is nog in de fleur van zijn politieke carrière en met eerste opvolger Liesbeth Vandermeeren wist ik dat mijn plaats ook zou ingenomen worden door een jongere. En ook buiten de gemeenteraad zal ik me zeker blijven inzetten na deze campagne", besluit hij.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio