Populaire Bar Stan speelt zwaarbevochten vergunning voor terras weer kwijt

Populaire Bar Stan speelt zwaarbevochten vergunning voor terras weer kwijt

Foto: jph

Leuven - De terrasvergunning die de populaire Bar Stan afgelopen zomer na vier jaar onderhandelen kreeg, is nu toch weer ingetrokken. Dat raakte maandag bekend. Minister Liesbeth Homans (N-VA) vernietigde de vergunning nadat er beroep was aangetekend door een buurtbewoner.

De uitbaters van Bar Stan, het eetcafé aan het Leuvense Hoornplein, vroegen bij de opening nu bijna vijf jaar geleden al meteen een terrasvergunning aan. Maar ze stuitten op een 'njet' van het stadsbestuur. De stad oordeelde toen dat een terras pas kon als de werken aan het Hoornplein klaar waren. Na de bouw van sociale woningen tegenover Bar Stan zou het hele plein immers opnieuw aangelegd worden, en dan zou er plaats zijn voor een deftig terras.

Omdat die werken vertraging opliepen, dienden de uitbaters een aanvraag in voor een tijdelijke vergunning. Die werd eerst geweigerd, maar na overleg - en wat aanpassingen in de vergunningsaanvraag - besloot de stad de vergunning toch te geven. "Maar een buurtbewoner ging alsnog in beroep", aldus burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A). "Dat beroep werd eerst behandeld bij de provincie, die oordeelde dat de stad beter moest argumenteren waarom we de vergunning eerst afkeurden en nu wél goedkeurden. Dat hebben we in januari gedaan."

Doodjammer

Door de overdracht van bevoegdheden tussen provincie en Vlaamse overheid, was het uiteindelijk Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) die moest oordelen. "En zij vernietigde de vergunning, met als argumentatie dat de stad te weinig argumenten had om de vergunning die ze eerst wel weigerde, nu toch goed te keuren", aldus Ridouani.

Bar Stan moet zijn terras dus weer inpakken. "Ik betreur dit ten zeerste", zegt de burgemeester. "Het is doodjammer dat buren onder elkaar niet tot een consensus kunnen komen die voor iedereen leefbaar is. Dat het dan zo ver moet komen dat een Vlaamse minister zich moet uitspreken over een terrasje, dat is toch eigenlijk ronduit belachelijk?"

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio