Volkstuin Ninove: meiregen op zaad is goud op de plaat

Volkstuin Ninove: meiregen op zaad is goud op de plaat

Foto: Banner Volkstuin Ninove

Ninove - De Koninklijke Vereniging Volkstuin Ninove is bereid om de tuinliefhebbers onder onze lezers te helpen om op het juiste tijdstip tuinwerkzaamheden uit te voeren. André Van Assche, bestuurslid van Volkstuin Ninove, bezorgt ons deze tuintips. Deze zijn gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen en ervaringen die hij heeft opgedaan bij de Koninklijke Volkstuinen Vlaanderen. Bij het raadplegen van deze tips moet u echter steeds rekening houden met de werkelijke weersomstandigheden. De meimaand is voor de moestuinder een prachtige maar drukke maand. Het is de tuinmaand bij uitstek.

Na de ijsheiligen (op 12 mei H.Pancraas, 13 mei H.Servaas en als laatste vriezeman de H.Bonifaas op 14 mei) kunnen de plantjes definitief buiten. Hoewel de meteorologie verklaart dat het geloof in de ijsheiligen niet op een wetenschappelijke basis berust, gebeurt het toch vaak dat er nog nachtvorst optreedt tot omstreeks half mei. Hou ook rekening met de ijzige noorderwind. Zo is er een gezegde: ‘Voor ijsheiligen bloemen buiten, veelal kun je daar naar fluiten. Wacht af tot ze zijn voorbij, de bloemen zijn dan blij’. Op 15 mei is er ook nog de H.Isidoor (Patroon van de boeren en de akkerlieden) met volgende weerspreuk: ‘Meiregen op zaad is goud op de plaat.’

Het gras maaien doen we alleen als het droog is. De vijver wordt nu opgekuist en de gazonkanten krijgen een opknapbeurt. Het kruidenhoekje kan nu een verjongingskuur ondergaan. Van de oude planten scheurt men de buitenste delen af dewelke men herplant. Dit zijn jonge en krachtige planten die ons het hele jaar goede kruiden zullen opleveren. Het middenstuk, de moederplant is uitgeput en goed voor de composthoop.

Sierconiferen en andere immer groene hagen worden gesnoeid tussen 1 mei en 15 augustus. Dat geldt eveneens voor bladverliezende hagen met als randbemerking dat deze hagen het best gesnoeid worden rond 21 juni. Buxushaagjes of gevormsnoeide struiken snoeit men tweemaal per jaar: in mei en in september.

Meer info: www.volkstuinninove.net
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio