100-jarige Oscar Van Herreweghe terug naar school.

Foto: © Hans Vanopdenbosch

Ninove - De leerlingen, leerkrachten en directeur van de Vrije Basisschool in Aspelare nodigden hun dorpsgenoot en eeuweling, Oscar Van Herreweghe, op woensdag 18 november uit op hun school om hem in de bloemetjes te zetten en te luisteren naar zijn boeiende anekdotes.

Dat Oscar Van Herreweghe een graag geziene figuur is in Aspelare bewezen de buurtbewoners van Melkbos en Aspelare al op zaterdag 24 oktober toen ze spontaan een viering in elkaar knutselden ter ere van hun 100-jarige dorpsgenoot. Deze bijzondere verjaardag bleek echter ook het jonge volk in Aspelare te beroeren. Op uitnodiging van de Vrije Basisschool trok Oscar vergezeld van zijn dochter Julia opnieuw naar school. Daar werd hij op een warm onthaal getrakteerd. Overmand door emoties zochten Oscar en Julia zich een weg tussen de enthousiaste kinderen. Directeur Alfons De Kegel loodste vader en dochter veilig en wel door de feestzaal. Na het welkomstwoordje van de directeur wist Oscar alle aanwezigen te boeien met zijn verhalen uit de Grote Oorlog. Heel wat leerlingen bleven hem vragen stellen die hij beantwoordde alsof hij het gisteren allemaal had beleefd. Vervolgens lazen enkele stadsdichters in wording volgende wens voor:

Oscar,
Je bent nu wel honderd,
maar dat zie je er niet aan.
Bij jou zijn de jaren
veel trager gegaan.
Je ziet er nog jong uit,
zo gezond, blozend en fris.
Je zou haast gaan denken
dat de natuur zich vergist.
Blijf nog heel lang zo.
Wij vinden het fijn
dat je vandaag naar ons toe kon komen,
dat je even bij ons wou zijn!
En nu op weg naar 101
Dan komen we hier allen weer bijeen!

Tot ieders verrassing dankte Oscar elke leerling persoonlijk en kregen ze van hem een snoepje mee. Dit eenvoudig mooi gebaar van een fijn mens zorgde voor een originele afsluiter van deze ontmoeting.


 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio