Eéndagsvrouw

Hanne gaat naar huwelijksbeurs For Lovers

Hanne was bruid voor een dag. Foto: Dominique Dierick

Gent - Het is bijna verplicht om dit in de eerste zin al op te biechten: ik ben nog nooit naar een trouwfeest geweest. De clichés maken me bang: alle aanwezigen met een brede glimlach, de ik-moet-een-traan-wegpinken momenten, de Marie-Louise,... Maar ook toevallige grillen van bepaalde koppels doen het angstzweet bij me uitbreken. Trouwen heeft door het veelvuldig verbreken van huwelijksbeloften geen positief imago meer. Sterker nog: de romantiek verliest kracht en een feest lijkt steeds meer op een show. Kunnen we nog in trouwplannen investeren, wetende dat we in een wegwerpmaatschappij leven en het crisistijd is? Dat moet ik dringend uitzoeken op de trouwbeurs For Lovers in Flanders Expo. Met realistische patronen in mijn hoofd en zonder trouwwens kijk ik rond.

Volgens de organisatrice van de For Lovers beurs kiezen veel koppeltjes nog steeds voor een klassiek feest met alles erop, maar minder eraan. Met andere woorden: trouwen doen ze nog, maar ze wachten langer en het budget wordt extra in het oog gehouden. Geld voor randanimatie en andere frivoliteiten blijft op de bank staan. Van bezuiniging is er dus zeker sprake. Dat weet For Lovers maar al te goed, daarom zit er een handige checklist bij het gelijknamige bruidsmagazine. Op die manier kunnen koppels met trouwambities exact te weten komen hoeveel hun feest zal kosten en met wat ze rekening moeten houden.

Ik heb gezegd dat ik nog nooit een trouwfeest meemaakte, maar een trouwbeurs evenmin. Een hele nieuwe wereld gaat voor me open als in de expohal binnenstap en mijn bruidszakje dat ik aan de balie kreeg, steekt al vol huwelijksfoldertjes. Als je vriend of vriendin je ten huwelijk heeft gevraagd mag je aan 1001 dingen beginnen denken. Niet elk trouwverhaal kent een happy end, want niemand kan geld inzetten op geluk. Een prijzig einde, dat is wel een zekerheid met of zonder budgetplanner. Daarom is het handig om selectief te zijn en een duidelijk beeld te hebben van het trouwfeest, nog voor je beurzen gaat bezoeken.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Vooral voor het feest zelf zijn de mogelijkheden ontelbaar. Er bestaat een soort praatpaal op de markt die dient als videogastenboek, er bestaat een service om bruidsboeketten in te vriezen. Moet je die dan niet meer weggooien om je vrij gezellige vriendinnen hoop te geven?

Er zijn tandjuwelen voor op jouw dag.... Vooral de vrouwen hechten er veel belang aan dat ze er op hun dag piekfijn uitzien en alles perfect verloopt. Het moet een sprookjesdag zijn, maar de mannen dienen natuurlijk ook hun steentje bij te dragen. In de eerste plaats door een origineel aanzoek te doen en eeuwige liefde te garanderen, vervolgens door een goed pak uit te kiezen. Samen met hun partner op dansles gaan is de dag van vandaag geen overbodige luxe. Dit is zelfs verdomd handig! Stel je voor dat je als kersvers getrouwd koppel de dansvloer moet inwijden en... je weet niet hoe? Bij Davy Brocatus (bekend van sterren op de dansvloer) kan je een persoonlijke openingsdans aanleren. Hierbij gaat de aandacht eerst naar de outfits van het koppel, want het is belangrijk dat je elegant beweegt als je een trouwkleed met sleep draagt bijvoorbeeld. Een swingdans zou in deze situatie uitgesloten zijn. Daarna kijken David en zijn team naar het gekozen nummer en komt er een unieke choreografie bij. Heel nuttig om niet op elkaars voeten te trappen en de genodigden op het feest te ontroeren.

Na enkele beursstandjes te bezoeken die vooral aandacht vestigen op het voorbereidende werk, zou de dag van mijn fictief huwelijk nu aangebroken zijn. Net wanneer ik mezelf als bruid inbeeld, loop ik langs de make-over stand van Michèle Feyaerts. Waarom zou ik niet even pure fieldresearch doen en kijken of een prachtkleed, een fantastisch kapsel en stunning make-up iets met mijn wan-trouwen doet. Dit is gevaarlijk voor jonge twintigers zonder trouwwens, want heel diep vanbinnen het vrouwelijk schepsel zit een robotvingertje dat op een onverwacht moment een verborgen trouwschakelaar van de stand: 'geen interesse' naar de stand: 'brandend verlangen' omdraait.

Michèle is dolenthousiast om me op te maken en de haarstylist van Hairmania evenzeer, maar eerst moet ik uiteraard een passende trouwjurk vinden. De jurk die de zaakvoerdster van Couture Robel me voorstelde is magnifiek. Heel langzaam glijd ik in het gecentreerde witte kleed van 1500 euro. De pittige snit benadrukt mijn vrouwelijke vormen en de vele kraaltjes die verwerkt zijn in de kant, doen me waarschijnlijk stralen. Ik voel het gewoon. Vanbinnen althans, want om mezelf in de spiegel te bekijken moet ik nog even geduldig zijn.

De kapper verlengt mijn haar met een haarstukje die mijn natuurlijke kleur het meest benadert en steekt vervolgens enkele haarlokken op. Na een uurtje kom ik semi-trouwklaar in de make-up stoel van Michèle terecht. In de spiegel kan ik mezelf eindelijk zien. Correctie: bewonderen. Ik moet dringend even naar adem happen, want het resultaat is zo klassevol dat ik het liefst vandaag nog zou trouwen, ook al past dit niet volgens mijn eigen trouwidee. Het is niet te beschrijven wat er op zo'n moment door het lijf van een onervaren trouwmeisje zindert. Dit is absoluut niet te onderschatten!

De mensen van de aanpalende stand Ceremonie Roger waren zo vriendelijk om me even aan het stuur te laten zitten van hun mooiste ceremoniewagen. Een beetje ongebruikelijk dat de bruid zelf achter het stuur moet kruipen, maar dit is ongetwijfeld het kersje op mijn imaginaire huwelijkstaart. Vandaag ben ik immers getrouwd met mezelf. 'Ja, ik wil'! Niet uit ijdelheid, maar om meer inzicht te krijgen in wat een trouw allemaal inhoud. Er komt erg veel bij kijken, maar het is me alvast gelukt om weg te dromen. Ik heb er mezelf nogmaals op attent gemaakt dat ik geen trouwtype ben. De trouwschakelaar staat dus nog steeds op non-actief en misschien blijft dat ook wel zo. Niet dat ik niet liefheb, maar wel omdat ik ervan overtuigd ben dat er geen handtekening, papier, ring of trouwshow nodig is om echte liefde te bevestigen. Liefde is er gewoon en je kan ze ook heel ingetogen koesteren en beleven, toch?

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio