Tuintips - video

Juni : de tuin onderhouden en verzorgen

Juni : de tuin onderhouden en verzorgen

Foto: foto mF

Ninove - Op vraag van nogal wat lezers werd André Van Assche, voorzitter van de Koninklijke Vereniging Volkstuin Ninove, bereid gevonden om zijn ervaringen als volkstuinder te delen. André en zijn enthousiaste leden tuinieren zelf met hart en ziel en beschikken over een eindeloze kennis van de tuin. André Van Assche:

Stilaan gaan we richting zomer. Er breekt voor de tuinliefhebber een periode aan van genieten en van vruchten oogsten na alle geleverde arbeid. Het tuingereedschap kan geruild worden voor tuinmeubelen. In juni staat de tuin in het teken van onderhoud en verzorgen.

Geef de bloembakken en hangmanden regelmatig water en wat meststof. Verwijder de uitgebloeide bloemen om zaadvorming en uitputting te voorkomen. Van struiken zoals welgelia, hortensia, viburnum (sneeuwbal) kan je zomerstekken nemen. Neem een jonge tak dompel hem even in stekpoeder (geen bij de hand, hoeft niet) en in potjes plaatsen onder plastiek. De rozen zijn deze maand op hun mooist. Breng zeker eens een bezoek aan een rozentuin zo kan je de mooiste en geurigste eruit kiezen om in uw tuin te plaatsen. Controleer ze regelmatig op aantasting van bladluizen of schimmels. Een doeltreffend middel tegen schimmels is de rozen met basaltmeel bepoederen.

Blijf onkruid de baas door regelmatig te schoffelen en laat het vooral niet in zaad komen. De tuinmeubelen kunnen misschien een likje verf of impregnerende olie verdragen, zo gaan ze langer mee. De dames die aan de verleiding niet kunnen weerstaan om boeketten af te snijden geef ik de volgende tips: geef alle dagen vers water, snij ze met een scherp mes af zodat je een mooie snijwonde hebt, zet ze nooit in de buurt van rijpend fruit en vermijd zon en tocht. Zo zal je optimaal kunnen genieten van je prachtig zelfgekweekte bloemen.

De uitgebloemde lentebloeiers mag men nu insnoeien en op vorm brengen om verwildering te voorkomen. Heesters zoals weigelia, deutzia zullen overvloedig bloeien indien je elk jaar enkele zware takken tot aan de basis verwijderd. Dat heet dan verjonging. Begin juni snoeien we hagen, zoals haagbeuk, liguster, lonicera, taxus enz.. Snoei zo dat de haag naar boven toe smaller wordt. Zo verhindert men het openvallen en zijn ze beter bestand tegen sneeuw. Kijk wel even na of in de haag geen nest zit. Vaak krijgen vogels een tweede leg, waardoor het nest nog in gebruik kan zijn. Stel de snoeibeurt dan gerust nog een paar weken uit zodat de jonge vogels genoeg tijd krijgen om uit te vliegen.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio