Leerlingen en leerkrachten vertrokken op inleefreis naar Nepal

Leerlingen en leerkrachten vertrokken op inleefreis naar Nepal

Vandaag vertrokken elf leerlingen en drie leerkrachten van het Heilig Hart&College op ontwikkelingsreis naar Nepal. Foto: idh

Halle - Elf laatstejaars van het Heilig Hart&College en drie leerkrachten stapten vandaag op het vliegtuig richting Nepal. Geen plezierreisje van drie weken, maar wel om aan ontwikkelingswerk te doen. ‘We weten nu al dat het een unieke ervaring wordt’, aldus de leerlingen die hier een jaar naar toe leefden.

Voor Margaux Agneessens, Nele Verbist, Lisa Van Eyken, Lotte Sergeant, Michiel Avau, Matthieu Lombois, Tessa Van Steenstraeten, Anna Schreurs, Robin Kelchtermans, Sari Merckx en Lien Rimaux begon samen met hun leerkrachten Brecht De Mey, Nica Monsieur en Hilke Derijck het grote avontuur. ‘We gaan er aan de lijve ervaren hoe mensen ginder leven. Op het programma staan twee weken Katmandu waar we workshops zullen begeleiden voor straatkinderen en hen spelenderwijs ook wat zullen bijbrengen over afvalpreventie en hygiëne. De uitvalsbasis daar is een boeddhistisch klooster waar kinderen naar school gaan en waar we ook sportlessen en computerlessen voor onze rekening zullen nemen. Daarnaast trekken we ook nog een week naar het bergdorpje Ratankot dat enkel te voet bereikbaar is en waar we een soort speelpleinwerking zullen doen voor de kinderen ginder’, vertellen Margaux en Lotte.

‘We weten nu al dat we ons moeten verwachten aan een cultuurshock omdat we veel armoede zullen zien. Bij momenten zal het emotioneel moeilijk zijn, maar anderzijds beseffen we dat dit een unieke ervaring wordt die we nooit nog zullen vergeten en die ons zal toelaten achteraf persoonlijk sterker in het leven te staan’, aldus Nele Verbist.

Dat de laatstejaars naar Nepal trekken is niet toevallig. Sportleerkracht Brecht De Mey raakte een vijftal jaar geleden helemaal in de ban van Nepal na kennismaking met de boeddhistische leider Pema Geshe Dorjee en startte in 2009 de ontwikkelingsorganisatie Support 4 Nepal op om zijn projecten ginder te steunen. ‘Sindsdien reisde ik al vier keer naar Nepal en elk jaar staan een stapje verder in de hulpverlening. In het boeddhistisch klooster van Pema Geshe Dorjee in Katamandu worden achtergelaten kinderen, straatkinderen en weeskinderen opgevangen. Ze krijgen hier onderdak, eten en onderwijs. Met Support 4 Nepal hebben we hier al de infrastructuur van de school kunnen verbeteren en een computerklas kunnen installeren. In het bergdorpje Ratankot hebben we een waterleiding aangelegd, bomen aangeplant, elke gezin kreeg een toilet en we hebben de kinderen het belang van goede hygiëne geleerd’, aldus Brecht De Mey. ‘Elk jaar trekken vrijwilligers van Support 4 Nepal naar ginder. Deze zomer gaan we dus met elf leerlingen van het Heilig Hart&College.’

De voorbije maanden werden tal van benefietacties op het getouw gezet, zoals anderhalve week geleden een benefietfestival in Pepingen. De eravringen van leerlingen en leerkrachten kan men volgen via www.support4nepal.be.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio