Halse politie opent onderzoek

Blinde mag restaurant niet binnen met geleidehond

Blinde mag restaurant niet binnen met geleidehond

Erik Vermander met Xappa Foto: idh

Halle - Erik Vermander ,die wilde gaan eten in restaurant Van Hoo en omdat hij blind is zijn blindegeleidehond bij had, kwam van een kale reis thuis. Zijn hond Xappa mocht het restaurant niet in. Erik diende klacht in. De politie opent een onderzoek.

Erik Vermander (43) is er nog steeds ondersteboven van. 'Ik ga voor mijn werk regelmatig op bezoek bij klanten. Ik word dan altijd vergezeld door mijn blindgeleidehond Xappa. Ik ben blind sinds 2012. Xappa betekent voor mij zoveel als mijn ogen. Deze week had ik in de namiddag een afspraak in Halle bij een klant en samen met een collega wilden we 's middags bij het restaurant Van Hoo een hapje gaan eten. Maar groot was onze verbazing dat we niet binnen mochten. De ober verzocht ons vriendelijk de zaak te verlaten, omdat er volgens het reglement van het restaurant geen honden binnen mochten', vertelt Erik Vermander.

'Toen ik hem vertelde dat het nochtans bij wet verplicht is assistentiehonden overal toe te laten, riep de ober er de zaakvoerder bij. Die zei me vlakaf dat ik om te eten geen hond nodig had. Hoezeer ikzelf en mijn collega hem er probeerde van te overtuigen dat ik blind ben en ik Xappa wel degelijk nodig heb om ergens te geraken, hij bleef er bij dat bij Van Hoo honden niet welkom waren. 'Bind de hond maar vast buiten aan een paaltje', zo klonk het. Toen we hem vertelden dat volgens de wet blindengeleidehonden geen toegang mag geweigerd worden, kregen we als antwoord dat hij in zijn restaurant de wetten maakte. Uiteindelijk vroeg hij ons weg te gaan met een zachte duw richting deur', aldus Erik Vermander.

'Buiten belde ik de politie van Halle maar die lieten weten dat ze voor zo'n kleinigheid geen patrouille ter plaatse konden sturen. Als ik wou klacht indienen kon ik dit doen in het politiebureau in Halle. Mijn collega en ik besloten dit te doen omdat we ons onmenselijk behandeld voelden. Bij de politie vond men eerst dat er geen pv kon opgemaakt worden omdat ze de betrokken wet niet konden terugvinden. Uiteindelijk heb ik zelf naar het Belgisch Centrum voor Geleidehonden gebeld. Uiteindelijk namen ze mijn verklaring op maar ik heb die nooit moeten tekenen. Ik betwijfel of de restauranthouder ooit een pv zal krijgen', aldus Erik Vermander. 'Dit heb ik werkelijk nog nooit meegemaakt. Soms moet ik wel uitleggen dat Xappa een geleidehond maar daarna wordt er nooit een probleem van gemaakt'.

Het verhaal van Erik zorgde inmiddels voor een storm aan verontwaardigde reacties op de sociale media. Restaurant Van Hoo reageerde nog niet, in tegenstelling tot de Halse politie. Die liet weten het voorval ernstig te nemen. 'Wij onderzoeken intern wat er op het moment van de melding zelf precies gebeurd is, maar in ieder geval werd wel degelijk proces-verbaal opgesteld voor deze feiten. Zowel het decreet op de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond, als de anti-discriminatiewetgeving, verbieden inderdaad het weigeren van assistentiehonden. De komende dagen zullen wij de nodige stappen ondernemen om dit dossier af te werken en dan wordt dit door onze diensten onverwijld doorgestuurd naar het parket', aldus de woordvoerder van de Halse politie.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio