Halle klaar om bedevaarders op te vangen

Zwarte Onze-Lieve-Vrouw van Halle is terug thuis

Zwarte Onze-Lieve-Vrouw van Halle is terug thuis

Foto: idh

Halle - Nu de basiliek van Halle de deuren heropende na twee jaar van restauratiewerken binnen in het kerkgebouw, keerde ook de zwarte Onze-Lieve-Vrouw van Halle terug naar haar vertrouwde basiliek. De Broederschap van Halle plaatste haar voor het openingsweekeinde in de Onze-Lieve-Vrouwkapel. vanaf maandag 4 mei krijgt ze haar plaats terug op het hoogaltaar.

De Broederschap van de Onze-Lieve-Vrouw van Halle vangt dit weekeinde samen met het Rode Kruis de eerste grote bedevaartgroepen op in de stad. Boor het eerst in twee jaar, kan dit opnieuw ind e basiliek zelf.

“We zijn enorm blij dat we de bedevaarders opnieuw kunnen ontvangen in de basiliek en nog meer dat OLV-Halle ook in de kerk aanwezig zal zijn. We regelden hiervoor een afzonderlijk transport zodat de Moeder van Halle er zeker zou zijn”, zegt Johan Vencken, voorzitter van de Broederschap van OLV-Halle. “Het 13de eeuwse beeld is dé schat van Halle. Ze wordt in de literatuur dikwijls de Moeder van Halle genoemd en die titel verdiend ze ook. Was het beeld in 1267 niet aan Halle geschonken dan was er nooit een bedevaartoord ontstaan en wellicht ook nooit een basiliek gebouwd zoals we die nu kennen”, aldus Johan Vencken, “we plaatsen haar tijdens het weekend bewust in de OLV-Kapel, dicht bij de mensen, zodat men Haar van zeer dichtbij kan aanschouwen. De Broederschap OLV-Halle nodigt dan ook alle inwoners van Halle uit om een bezoek te brengen aan de basiliek en aan de zwarte Lievevrouw van Halle Halle zoveel te danken heeft”.

Omdat er dit jaar geen processie uitgaat op Pinksterzondag organiseert de Broederschap van OLV-Halle voor de eerste maal een fakkeltocht tijdens de Pinksternacht van 23 mei 2015. Vanop de Wolvendries stapt men met het beeld van OLV-Halle naar de basiliek waar dan om 01u een viering gehouden wordt. Nadien biedt de Broederschap een receptie aan in het OLV-Centrum. Meer info op www.broederschapolvhalle.be.

PROGRAMMA BEDEVAARTEN

VRIJDAG 1 MEI 2015
15u30:  +/- 100 bedevaarders uit JETTE

ZATERDAG 2 MEI 2015
12u15: +/- 100 bedevaarders uit WIELSBEKE
14u30: +/- 100-120 bedevaarders uit DEERLIJK, VICHTE, ANZEGEM, BEVEREN LEIE en  HEESTERT
17u00: +/- 200-250 bedevaarders uit OOSTROZEBEKE

PINKSTERZATERDAG  23 mei 2015
17u30: +/- 200 bedevaarders uit GITS-LICHTERVELDE
0u00: FAKKELTOCHT BROEDERSCHAP OLV HALLE

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio