Eerste afstandsloket komt in politiekantoor Zuun

Eerste afstandsloket komt in politiekantoor Zuun

Foto: idh

Sint-Pieters-Leeuw - Wie na sluitingtijd toch nog iets wil aangeven of melden bij de politie kan dit in de politiepost van Zuun binnenkort aan een 3D-loket.

Men kan er zijn verhaal doen tegen een computerscherm waar iemand live meeluistert en communiceert aan de hand van een computerscherm met webcam. Zuun krijgt hiermee het allereerste afstandsloket in Vlaanderen.

'De politiepost in Zuun is beperkter in tijd open dan de hoofdpost in Sint-Pieters-Leeuw. maar toch zullen mensen hier 24 uur op 24 terecht kunnen om aangifte te doen of klacht in te dienen', aldus Christian Steens van de Leeuwse politie. 'De burger neemt plaats aan een bureau met voor zich een grote flatscreen. Via een live spraak- en beeldverbinding kan men zijn probleem uitleggen. Zijn klacht of aangifte wordt meteen genoteerd, ook al zit de politieman of -vrouw een paar kilometer verderop. In het plafond zit een scanner verwerkt die documenten, die je bij een aangifte nodig hebt zoals een identiteitskaart of ander document, kan inscannen. We zullen zien hoe het systeem in Zuun werkt maar de kans bestaat dat het later naar andere wijkposten wordt uitgebreid, ook in Halle en Beersel waarmee we vanaf 1 januari de politiezone Zennevallei zullen vormen', aldus Christian Steens.

Dit higtech afstandsloket kost zo'n 80.000 euro maar daar tegenover staat een lagere personeelskost want één politieman kan meerdere wijkposten tegelijkertijd bedienen. In Nederland is een afstandsloket al ingeburgerd in één op de drie politiezones. In Vlaanderen is het helemeaal nieuw. Minister Jan Jambon (N-VA) was alvast voord e innovatie gewonnen zoals bleek op een demonstratie in Sint-Pieters-Leeuw. Wanneer het 3D-loket operationeel wordt, hangt nog af van een gemeenteraadsbeslissing die het licht nog definitief op groen moet zetten.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio