Halse na vier maanden hulpverlening terug uit Nepal

'Ik heb ginder goed werk kunnen doen'

© idh

© idh

© idh

© idh

© idh

© idh

© idh

1 / 7
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Griet Deknopper uit Halle is net terug uit Nepal. Eind mei vertrok ze na de zware aardbeving om er als creatief therapeute hulp te bieden aan kinderen die door de aardbeving ook emotioneel en psychologisch zwaar door elkaar werden geschud.

ingrid

"Ik heb er echt goed werk kunnen doen. Dankzij onze creatieve therapie hebben we honderden kinderen kunnen helpen om terug met een beter gevoel in het leven te staan", blikt Griet Deknopper terug. "We hebben trauma's helpen verwerken aan de hand van tekenen, schilderen en boetseren. Uiteraard is hiermee niet alles opgelost. Daarom ga ik na nieuwjaar ook terug".

De aardbeving was amper twee weken oud eind mei toen Griet al op het vliegtuig richting Nepal zat. Ze geeft les aan de lerarenopleiding van de Erasmushogeschool in Brussel en bouwde de voorbije jaren een ruime expertise op over hoe kinderen door creatief aan de slag te gaan zich terug beter in hun eigen vel kunnen voelen. Griet trok eerder al met potloden en tekenpapier naar afgelegen gebieden in Birma en Palestina om hier kinderen hun gevoelens te helpen verwoorden. "En dat deed ik nu ook in Nepal voor de vzw Expeditie Wonderwise. Ik trok met mijn rugzak naar afgelegen dorpen waar de ravage van de aardbeving nog groot was. In elk dorp leven kinderen die familie zagen omkomen, die hun huizen zagen instorten en die in families leven waar men nog amper weet hoe te overleven. Meermaals heb ik zelf ook nog naschokken gevoeld. Ik heb hier andermaal het bewijs gekregen dat creatief aan de slag gaan helpt om gevoelens of angsten te verwoorden en nachtmerries te verwerken", aldus Griet. "In het onderwijs in Nepal komt creatieve expressie nauwelijks aan bod. Met Wonderwise hebben we mensen van het nut proberen te overtuigen en leerkrachten methoden aangeleerd waarmee ze zelf met hun kinderen aan de slag kunnen. Ik heb het geluk gehad telkens op enthousiaste mensen te vallen".

Om materiaal te bekostigen verkocht eerder al zelfhulpboekjes voor volwassenen die hen kunnen helpen om harmonieuzer in het leven te staan. Die voorraad is uitgeput zodat Griet voor haar creatief therapeutisch project in Nepal nu T-shirts verkoopt. Ze doet haar verhaal op zondag 8 november in het huis Averechts in de Kardinaal Cardijnstraat. Samen met alle aanwezige kinderen en jongeren wil ze een droomdorp maken voor Nepal. Tijdens deze bouwsessie denkt ze samen met de aanwezige kinderen na over de situatie van de kinderen in Nepal. Het kinderatelier Droomhuis Nepal start om 9 uur en loopt tot 14.30uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus