Liedekerke herdenkt zijn drie gesneuvelden uit WOII

Pakkende hulde aan drie oorlogsslachtoffers

Liedekerke - Met een sobere maar pakkende herdenkingsplechtigheid in de Warande stond Liedekerke even stil bij de drie gesneuvelde dorpsgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog: Gaston Mertens, Petrus Van Ciutsem en Felix Van den Brande.

Dit gebeurde naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de bevrijding. De Heemkundekring Liedekerke vertelde meer over de drie gesneuvelde soldaten. Tussendoor brachten kinderen telkens een passend stukje poëzie. De Heemkundekring Liedekerke zette ook een mini-tentoonstelling op.

Gaston Mertens was een zoon van schoolmeester Frans Mertens. Hij was student in Leuven toen hij opgeroepen werd voor de achttienddaagse veldtocht in 1940. Nadien vluchtte hij naar Engeland om er een opleiding te volgen als parachutist en bij de Royaal Air Force. In Engeland leerde hij ook zijn echtgenote Nora Blunt kennen. maar bij een missie in 1945 kwam hij om boven het Duitse Manderfeld toen twee vliegtuigen tegen elkaar vlogen. na de oorlog werd hij hergebraven in Liedekerke en werd ook een straat naar hem genoemd.

Petrus Van Cutsem was dertig toen hij gemobiliseerd werd om slag te leveren tegen de Duitsers in 1939. Uiteindelijk werd hij bij gevechten in Adegem geraakt door een kogel en overleed. Hij liet een jonge vrouw en een kleuter van drie jaar achter. Ook hij werd herbegraven in Liedekerke.

Felix van den Brande ten slotte kwam uit een Liedekerks gezin met twaalf kinderen. Hij was metselaar en niet getrouwd ondanks zijn knappe verschijning toen hij op 27-jarige leeftijd in 1939 onder de wapens werd geroepen. In mei 1940 kwam hij om bij een luchtbombardement bij Saint-Amand in Noord-Frankrijk. Het duurde nog tot 1958 vooraleer hij in Liedekerke herbegraven kon worden. Zijn herbegrafenis ging gepaard met een stoet door het dorp waaraan ook de Liedekerkse schoolkinderen en oudstrijders deelnamen.

Naast deze drie militaire slachtoffers vielen er in Liedekerke ook twee burgerslachtoffers. Maria Van Daele kwam op 18 mei 1940 om het leven door vallende kasseistenen toen de brug over de Oude Dender in Liedekerke werd opgeblazen. Hippoliet Segers werd op 15 mei 1940 door een Duitse soldaat doodgeschoten. Hippoliet was doofstom en kon het beval van de Duitser niet horen om te blijven staan.

Voor de herdenkingsplechtigheid legde het gemeentebestuur bloemen neer aan het oorlogsmonument achter de kerk.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio