FOTO. Gilles dopen hun klompen

Halle - De Gilles van groot-Halle doopten hun klompen symbolisch met cognac. Om hun voeten en hun klompen te beschermen.

Nu de klompen zondagnamiddag officieel gedoopt werden aan het Gilles-lokaal Den Herberg in Buizingen, zijn de Gilles en de Pierrots klaar voor een nieuw carnavalsseizoen. Vanaf 23 januari trekken ze om de twee weken op soumonce door de stad met als hoogtepunt hun deelname aan Carnaval Halle tijdens het weekeinde van halfvasten.

'Sinds vorig jaar zijn we met een nieuw ritueel gestart: het dopen van onze klompen met cognac", vertelt secreatris Ben Vanhoorenbeeck. "Deze geestrijke drank zorgt ervoor dat er geen ander vocht wordt opgenomen in de klompen en dat onze voeten gevrijwaard worden van allerlei pijntjes en ongemakken. Voor ons begint het seizoen met de soumonces. Zes weken voor carnaval kondigen de Gilles dan de ,komst van de lente aan met om de twee weken een rondgang door de stad. We wandelen dan, stampend met onze klompen, en we laten onze belletjesgordel klinken. Onze klompen spelen dus een belangrijke rol."

Het dopen van de nieuwe klompen staat voor een Gille gelijk aan de geboorte van een nieuw carnavalsseizoen. Bij een doopplechtigheid hoort ook een peter of meter. Dit jaar valt die eer te beurt aan Laaionhead. De vriendengroep Laaoinhead volgt de Gilles al verschillende jaren op de voet. Zowie Boone en Pieter Lambrechts mochten zondag in naam van Laaionhead met de fles cognac de ronde van de klompen doen. De doopplechtigheid eindigde met een rondedans rond alle klompen.

De Gilles beleven in Halle momenteel een echte hype met een record aantal leden. Hierdoor moesten de Pierrots, de vrouwelijke leden van de groep, zelfs aan het naaien slaan om nieuwe kostuums te ontwerpen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio