Gemeenten werken samen in integratie

Liedekerke - Liedekerke, Affligem en Denderleeuw gaan samenwerken om netwerken uit te bouwen om inwoners met een migratieachtergrond beter op te vangen en samen hierin meer expertise te ontwikkelen. Minister van inburgering en integratie Liesbeth Homans maakte voor dit project 150.000 euro aan subsidies vrij.

Omdat twee gemeenten in Vlaams-Brabant liggen en een in Oost-Vlaanderen was het vroeger niet evident om structureel samen te werken, ook al kennen de drie gemeenten een soortgelijke maatschappelijke evolutie. Een tendens die zij de afgelopen jaren deelden, is de sterke toename van inwoners met een migratieachtergrond.

Daarom dienden ze samen een projectaanvraag voor intergemeentelijke samenwerking in bij Vlaams minister Liesbeth Homans. Minister Homans keurde de aanvraag goed en komt met 150 000 euro subsidies over de brug voor een termijn van drie jaar. Dat geld willen de gemeenten vooral inzetten om te leren van elkaar.

Al van in 2014 werken Affilgem en Liedekerke al samen in het project Samen Inburgeren, waarbij eigen inwoners als een soort coach optreden voor nieuwkomers. Als nieuwe partner brengt de gemeente Denderleeuw meteen ook een achttal jaren ervaring op het vlak van integratiebeleid in. Denderleeuw is de enige gemeente van de drie met een eigen integratiedienst. Bedoleing is dat er regelmatig overlegd wordt en expertise wordt uitgewisseld.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio