27-jarige treedt in bij zusters sacramentinen

Marije heet voortaan zuster Marie-Madeleine

Halle - Marije Verwolf (27) uit het Nederlandse Leerdam werd zaterdag officieel 'ingekleed' in het klooster van de zusters sacramentinen in Halle. Ze ontving het habijt van de kloosterorde na een proefperiode van een jaar. De bloemenkrans kreeg ze er bovenop.

Het werd een feestelijke dag voor zuster Marie-Madeleine in aanwezigheid van heel wat familie en vrienden. Ook de ceremonie werd voorgegaan door pastoor Martin Los, de geestelijke die Marije in contact bracht met het Halse slotklooster via Facebook. En Marije zelf, die straalde, met een bloemenkrans op het hoofd. Het was vier jaar geleden dat in het Halse slotklooster nog eens een zuster toetrad. Voordien had het meer dan 20 jaar geduurd vooraleer nog iemand intrad.

"Ja, ik ben 27 jaar, jong en spontaan, en ik heb nog een gans leven in het vizier. Ik weet dat er veel mensen zijn die de stap naar een slotklooster op die leeftijd niet begrijpen. Ook mijn ouders durfde ik het eerst niet vertellen en mijn vrienden reageerden geschokt. Nochtans is dit wat ik echt wil. Ik ben het voorbije jaar dat ik in het klooster in Halle woonde nooit zo gelukkig geweest. Ik voel me hier thuis. Van de eerste stap die ik hier binnen zette, wist ik al dat ik hier mijn ding zou vinden", vertelt zuster Marie-Madeleine.

Zuster Marie-Madeleine mag nu een heel jaar het klooster niet uit. Zelfs wanneer ze ziek wordt en naar het ziekenhuis moet, betekent de periode van haar hospitalisatie een extra verleging van die tijd. Ook daarna gaan de zusters enkel buiten als het echt niet anders kan, om boodschappen te doen of naar de dokter te gaan. En die uitstapjes houden ze dan nog zo kort mogelijk. "Dat vind ik niet erg. Ik heb daar geen nood aan. Bovendien is het binnen de kloostermuren ook leuk hoor. We hebben elke dag een uur ontspanning waar we zoveel kunnen praten als we willen en ik zelfs accordeon mag spelen", aldus zuster Marie-Madeleine. "En ja, ook in het slotklooster wordt gelachen. Mensen hebben vaak een verkeerd beeld van ons. Het klopt wel dat we overdag zo weinig mogelijk praten om onze gedachten niet al te veel af te leiden. En dat zal misschien wel de regel worden waar ik het moeilijkst mee zal hebben", lacht zuster Marie-Madeleine.

Zuster Marie-Madeleine wacht nu een tijd van vijf jaar waar ze zich nog eventueel kan bedenken. Binnen vijf jaar legt ze haar eeuwige gelofte af en blijft dan voor altijd in het slotklooster in Halle.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio