Opnieuw geen braderie deze zomer in Sint-Rochuswijk

Braderie Sint-Rochus staat in de etalage

Braderie Sint-Rochus staat in de etalage

De braderie van Sint-Rochus, hier in 2012, was steeds een grote publiekstrekker door zijn gevarieerd en uitgebreid programma Foto: idh

Halle - De handelaars van de Sint-Rochuswijk gooien de handdoek in de ring. Voor het tweede opeenvolgende jaar zal er geen braderie zijn en dat lijkt ook de volgende jaren niet het geval in de gekende formule. De stad verbrak de concessie met de handelaars.

De braderie in de Halse Sint-Rochus was jarenlang een toonaangevend evenement in de stad. De jaarlijkse festiviteiten half augustus gaan tereug tot 1896 toen de Sint-Rochuskapel werd ingehuldigd en de bewoners beslisten er een heus feestprogramma rond uit te werken. Dit bleek zo geslaagd dat men dit elk jaar naar aanleiding van het feest van de Heilige Rochus bleef herhalen. Jarenlang was het een echte handelsbraderie maar naarmate de handelszaken in de Sint-Rochusstraat achteruit gingen, werd de braderie steeds meer een Vlaamse kermis. Dit liep goed tot de vzw Handelsvereniging Sint-Rochus in 2009 voor het eerst aan de alarmbel trok. Te weinig mensen wilden zich in het organiserend comité engageren zodat de organisatie een jaartje oversloeg om in 2010 terug te keren met een aangepaste formule: de Braderiefeesten. Nog meer dan vroeger werden verenigingen bij het evenement betrokken en kregen muziekgroepen er een podium.

Tot vorig jaar er opnieuw donkere wolken boven de Sint-Rochuswijk samenpakten. "Te weinig budget en te weinig helpende handen om er mee verder te doen", liet voorzitter Henri Decoster vorig jaar weten. Geen Braderiefeesten in 2015 dus en ondertussen bracht de Handelsvereniging Sint-Rochus de stad op de hoogte dat er ook in 2016 geen Braderiefeesten meer komen om dezelfde redenen.
De Handelsvereniging Sint-Rochus en de stad Halle hadden nog een concessieovereenkomst tot 2019 om de openbare weg te gebruiken voor deze feesten. Maar nu het doek viel over de Braderiefeesten besliste de Halse gemeenteraad om deze concessie op te heffen. "Misschien zijn er andere organisatoren die wel nog iets willen organiseren en de traditie willen verder zetten op Sint-Rochus. Om hen de kans te geven, moesten we de overeenkomst met de handelaars verbreken", aldus schepen van economie Eddy Buelinckx (Open VLD).

Of er een vervangende organisator komt is nog niet duidelijk. Enerzijds had Stadsradio Halle interesse om 'iets' te organiseren op het Stationsplein in augustus. Anderzijds hebben de Verenigde Handelaars voor de Sint-Rochuswijk nog steeds een budget voorzien. Dat budget kan gebruikt worden om een evenement op poten te zetten maar kan op een andere manier de handelaars van de Sint-Rochuswijk ten goede komen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio