Tilquin zet verder in op geuze met pruimen en braambessen

Geuzesteker Tilquin zet alternatief smakenpallet verder

Geuzesteker Tilquin zet alternatief smakenpallet verder

Foto: idh

Halle - Geuzesteker Pierre Tilquin wil van Oude Geuze Tilquin Quetsche en van zijn Oude Geuze Tilquin Mur een blijver maken. Voortaan wordt dit lambiekbier elk jaar gebrouwen in een groter volume dan tot nu het geval was.

Pierre Tilquin is de jongste geuzesteker in het rijtje van lambiekbrouwers uit het Pajottenland en de Zennevallei. Nadat hij aan de UCL in Louvain-la-Neuve een doctoraat maakte over bieren van spontane gisting, kreeg de passie om zelf bier te gaan brouwen hem stevig te pakken. In 2011 kocht hij een oude opslagplaats op in Bierghes net over de taalgrens en oogstte hier in juni 2011 zijn allereerste geuze Tilquin.

'Sindsdien is de geuzestekerij gaandeweg gegroeid, maar ook de goesting om me op een of andere manier van mijn andere collega-geuzebrouwers te onderscheiden', vertelt Pierre Tilquin. 'Ik speelde al lang met de idee om het fruitpallet dat men mengt met lambiek uit te breiden. Momenteel is vooral kriek razend populair bij de liefhebbers van lambiekbieren. Verschillende brouwers brouwden ook al fantastische bieren op basis van frambozen en perziken. Ik wil hierin nog een stapje verder gaan. In 2013 lanceerde ik de Tilquin Quetsche, een lambiekbier op basis van pruimen. Dit Tilquin-bier kreeg vorig jaar een zusje: de Oude Mür Tilquin, een lambiekbier op basis van braambessen. De experimentele fase van dit bier is nu voorbij. Ik ben tevreden van het resultaat zodat ik besliste om vanaf nu zowel de Oude Geuze Tilquin Quetsche als de Oude Geuze Tilquin Mur in grotere volumes. Deze cuvées zullen voortaan jaarlijks beschilkbaar zijn", aldus Pierre Tilquin.

Pierre stelt de twee brouwsels officieel voor tijdens een bierweekeinde met rondleidingen dat hij op 30 april en 1 mei organiseert in zijn geuzestekerij. "Tijdens dit bierweekeinde zijnd e schijnwerpers gericht op Engelse bieren. Een aantal jonge brouwers is in Groot-Britannië het bierlandschap grondig aan het vertimmeren met frisse jonge bieren die komaf maken met de clichés van flauwe en platte Engelse bieren. Dertien jonge brouwers stellen hier in de geuzestekerij in Bierk hun creaties voor"

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio