4Pajot zet zondag de deuren open

4Pajot maakt bieren op maat met streekproducten

4Pajot maakt bieren op maat met streekproducten

Foto: idh

Sint-Pieters-Leeuw - Vier vrienden uit Vlezenbeek starten 2,5 jaar geleden een bescheiden huisbrouwerijtje op: 4Pajot. Ondertussen zijn hun Wutte Mie en Stoute Miel gegeerde streekproducten. 4Pajot wil nu de weg op van huisgemaakte bieren voor speciale gelegenheden.

"Bier maken is al lang een hobby. Ik volgde hiervoor samen met Fred Bouljon cursus in het COOVI in Anderlecht. Zo groeide de idee om thuis in mijn garage een eigen bescheiden brouwerijtje te beginnen", vertelt Raymond De Saegher. "Vanuit de brouwerij de streekproducten uit het Pajottenland promoten door zelf Pajotse producten in ons bier te verwerken, oog hebben voor foodparing en het juiste bier ontwikkelen bij het juiste gerecht en vooral veel plezier beleven aan het brouwen zelf: dat was mijn doel. Al snel vond ik drie andere musketiers om mee deze brouwerij op te starten. Fred Bouljon kende zelf ook iets van brouwen af. Gert Wauters is bio-ingenieur en heeft van hieruit interesse in bier. Geert van Dorsselaer is een notoir bierproever en vooral een zeer handige harry. Zo was de naam 4Pajot met ons viertal snel beklonken. We willen enkel bier maken dat we zelf lekker vinden. Artisanaal omdat er al zoveel industriebier op de markt is".

Ondertussen is 4Pajot de garage van Raymond ontgroeid en streek de brouwerij neer in de leegstaande koeienstal van landbouwer en schepen Bart Keymolen in de Konijnestraat in Vlezenbeek. Hier leggdne 4Pajotters momenteel zelf de laatste hand aan de nodige inrichtingswerken. Tegen zondag moet alles klaar zijn want dan houdt 4Pajot een opendeurdag met proefsessies en met rondleidingen in de brouwerijen tussen 13uur en 18 uur.

"Ondertussen hebben we zelf al twee bieren op de markt: onze Wutte Mie en Stoute Miel. Wutte Mie is genoemd naar een legendarische cafébazin uit Vlezenbeek en is een wit bier. We gebruiken voor dit bier een bijzondere tarwesoort uit het Pajottenland die bij hoevebakkerij D'Haezeleer in Oudenaken wordt gekweekt", vertelt Raymond. "Onze Stoute Miel is een stout, een donker bier dus, met zwarte haver van de Vlezenbeekse landbouwer Miel Coppens. Vandaar ook de naam. Voor beide bieren gebruiken we ook hop uit Sint-Martens-Bodegem. Ondertussen hebben we ook onze Ving klaar, een nieuw bier dat gerijpt is op eiken vat waar ook ooit wijn heeft in gezeten. Ving was ook een gekende dorpsfiguur uit Vlezenbeek met een houten been. De naam is een knipoog naar ons houten vat."

"Alle bieren zijn puur artisanaal gemaakt. Dat vraagt dus wat tijd om het te maken. We zijn ook geen professionals. Vandaar dat we de hoeveelheden wat bescheiden houden. We kunnen maximaal 150 liter per keer brouwen. Maar ondertussen worden onze bieren in de lokale cafés in het Pajottenland wel gedronken. Er is zelfs vraag uit het buitenland maar hierop in gaan is voorlopig niet haalbaar", aldus Geert Van Dorsselaer.

"Omdat we vast zitten aan beperkte hoeveelheden en omdat voor ons bier maken puur amusement is, gaan we nog een stapje verder. We ontwikkelen ook bieren op vraag. Zo komt er binnenkort een bier op de markt dat we maakten voor het restaurant 't Kreukeltje uit Oetingen om te serveren bij gerechten met asperges. We hebben ook een bier Spitfire, specifiek voor bij varken aan het spit zoals in het Pajottenland nog al eens wordt gedaan. We zijn ook bezig aan een bier dat past bij gamba's voor de gambakweker uit Ternat en zo meer", aldus Raymond De Saegher. "Daarnaast maken we ook bier voor speciale gelegenheden: voor een verjaardag, voor een bedrijfsevenement, een huwelijk of een doop. Mensen kunnen samen met ons hun gepersonaliseerd bier komen maken. Sinds kort zijn we ook officieel erkend als ambassadeur van het Pajottenland".

Opendeur bij 4Pajot op zondag 11 mei van 13 uur tot 18 uur in de Koijnestraat 86 in Vlezenbeek. Info op www.4pajot.be

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio