Steenhoutbos plechtig ingewandeld

Gooik - In Oetingen wandelde zondag het Agentschap voor Natuur en Bos samen met buurtbewoners en het gemeentebestuur het nieuwe Steenhoutbos plechtig in.

Met het Steenhoutbos aan de Bergstraat in Oetingen is Gooik een mooi brokje openbaar groen rijker. Het domein behoorde tot het Domein Steenhault waarvan het kasteel op het grondgebied van Vollezele ligt maar het park en bos op Oetingen. Dankzij de familie De Clerck, de huidige eigenaars van het kasteel, kon het Agentschap voor Natuur en Bos het bos een tijd geleden al aankopen. Er gebeurden heel wat beheerswerken en er werd een wandelpad van zo'n anderhalve kilometer door het bos aangelegd. Ook het boswachtershuisje aan de Bergstraat werd afgebroken en ruimde plaats voor een picknickweide, een infopaneel voor wandelaars en een bijvriendelijke bloemenweide met bijenhotel. Gisteren werd het Steenhoutbos dan eindelijk officieel ingewandeld. Kinderen konden ritjes door het bos maken me de paardenkoets.

"De geschiedenis van dit domein gaat terug tot de elfde eeuw toen hier een mottekasteel stond. Tot de twintigste eeuw bleef het domein in handen van de adelijke familie de Steenhault. Natuur en Bos kocht het domein in 2008", aldus de medewerkers van van Natuur en Bos. "Het bos is 15 hectare groot. De fauna en flora is uitzonderlijk rijk. In het voorjaar bloeien hier wilde narcissen en daarna wilde boshyacinten. Het bos heeft bijzonder veel reliëf waardoor veel verschillende planten en dieren hier een natuurlijke habitat vinden, waaronder ook reeën, houtsnippen en de iepenpage. Om de populatie reeën niet te verstoren wordt gevraagd om honden aan de leiband te houden".

Het Agentschap voor natuur en Bos koos Steenhoutbos als nieuwe naam voor dit nieuwe stukje groen in de Vlaamse rand.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio