Kris Baert vertelt open over verslaving aan slaappillen

Succesvolle theatertournee landt in Halle

Succesvolle theatertournee landt in Halle

Foto: idh

Halle / Gooik - Sinds radiomaker Kris Baert vorig jaar met zijn theatertour 'Hoe slapen opnieuw een zaligheid werd' van wal stak, had hij nooit verwacht dat die zo'n vaart zou lopen.Op een jaar tijd hotste hij het hele land af. Met een herkenbaar probleem, zo blijkt.

Tien jaar lang was radiomaker Kris Baert uit Gooik en ondertussen vaste radiostem bij Stadsradio Halle verslaafd aan slaappillen. 'Ik ben daar niet fier op maar vanuit mijn ervaring kan ik mensen misschien helpen. Want veel mensen slapen slecht, heb ik ervaren'. Kris Baert maakte er een theatervoorstelling rond die op vrijdag 14 oktober nog eens te zien is in eigen streek, meer bepaald in het auditorium van het Heilig Hart&College aan de Parklaan in Halle. "Ik had zelf nooit verwacht dat ik deze voorstelling zoveel zou moeten brengen. Slaapproblemen zijn heel herkenbaar, zo blijkt nu".

"Voor mij zijn de slaapproblemen allemaal begonnen eind de jaren negentig. Ik werkte toen voor Radio 2. Het tempo lag ontzettend hoog. Ik presenteerde een programma, deed hierbij ook nog sportverslaggeving en werkte op de regionale redactie van Vlaams-Brabant. Ik werkte letterlijk dag en nacht want nieuws stopt nooit. Ik leefde zo onregelmatig en stond 24 uur per dag onder stress zodat ik op de duur de slaap helemaal niet meer kon vinden", vertelt Kris Baert. "Wanneer ik mijn bed lag, was dat met open ogen, altijd klaar om de strijd met het nieuws meteen terug aan te gaan. Journalistiek is dan ook niets wat je maar half kunt doen. Het is geen job, het is een manier van zijn. Kwam daar op dat moment ook nog eens de dood van mijn vader bij die de problemen er zeker niet kleiner op maakte'.

'Zo stapte ik op een dag naar mijn huisarts voor mijn slaapproblemen. Hij schreef me slaappillen voor. Ik ben begonnen met een half tabletje. Het gevoel om snel in te slapen was zalig. Maar al snel bleek een half tabletje niet meer afdoende. Ik sliep wel in maar werd 's nachts voortdurend wakker. Een half pilletje werden er een, daarna twee en zelfs drie per nacht. Tien jaar heeft die verslaving geduurd. Je maakte jezelf wijs dat je kan stoppen wanneer je wil en je wordt vindingrijk om aan voorschriften te geraken. Zo gaat dat bij elke verslaving. Tot je op een bepaald moment zelf beseft dat het zo niet verder kan', aldus Kris Baert.

'Ik nam een drastische beslissing. Ik gaf mijn ontslag bij de VRT en stapte als leerkracht in het volwassenonderwijs, een job met evenveel gedrevenheid maar wel met meer regelmaat. Uitgerekend op dat scharniermoment, kreeg ik de vraag of ik voor het Eén-programma 'Ook getest op mensen' van Marcel Van Thilt wilde meewerken aan een slaaptraining. Zo trok ik zes weken lang elke woensdagvoormiddag naar het UZ Gasthuisberg waar men ons wegwijs maakte in de wereld van de slaap. Ik werd verplicht om elke dag pas om 1 uur te gaan slapen en elke morgen om 6 uur op te staan. Tegelijk werden mijn slaaptabletten elke week met een half pilletje teruggeschroefd. Omdat ik toen ook les gaf, was dit een bijzonder zware periode. Na zes weken, ik weet het nog heel precies op 16 april 2009, sliep ik voor het eerst in tien jaar in zonder slaappil. Een zalig gevoel was dat. Sinds die dag heb ik het gevoel definitief van de slaappil verlost te zijn.Het inslapen gaat nu probleemloos. Er zijn nachten dat ik 's nachts even wakker lig maar dat beschouw ik nu niet meer als een probleem', aldus Kris Baert.

'Sinds die bewuste uitzending van 'Ook getest op mensen' vragen mensen me voortdurend hoe het nu met mijn slaapprobleem is. En in die gesprekken merk ik dat heel veel mensen ook met slaapstoornissen zitten. Het heeft me doen besluiten om er een theatervoorstelling rond te maken. Ik vertel, geef tips en zing liedjes", aldus Kris Baert.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio