Halle wordt steeds populairder als street art-stad

FOTO. Graffiti fleurt nu ook spoortunnel Buizingen op

Halle - Een dertigtal graffitikunstenaars streek afgelopen weekeinde neer in Buizingen om de tunnel onder het station tot een langgerekt kunstwerk om te toveren. Het maakt Halle stilaan gerenommeerd in de wereld van de street art.

Net als destijds in Lembeek was ook het station van Buizingen al enige tijd besmeurd met teksten en graffiti-tags van laag allooi. Daarom besliste de stad vorig jaar al om daar een kentering in te brengen. Ze liet het station van Lembeek 'painten' door een dertigtal street art- en graffiti-artiesten. Sinsdien is die tunnel een echt pareltje. De reacties waren enkel positief zodat de stad als tweede luik nu ook de spoorwegtunnel in Buizingen onder handen laat nemen. Opnieuw ging de stad in zee met de vzw Killerbee die het project organisatorisch voor zijn rekening nam. Het artistieke luik werd toevertrouwd aan graffiti-kunstenaar Eres uit Lennik om kunstenaars samen te brengen.

"En zo is een groep van een dertigtal kunstenaars dit weekeinde gestart met het beschilderen van de tunnel in Buizingen. Niet zomaar de eerste de beste graffitispuiters, maar wel stuk voor stuk mensen die in het wereldje ronkende namen zijn met een grote staat van dienst. Dit maakt dit project net zo waardevol. Net als in Lembeek verrijst hier een super kunstwerk dat tot ver buiten de eigen landsgrenzen bekendheid zal genieten", aldus Peter Van de Velde van de vzw Killerbee.

"We kunnen gerust stellen dat de spoorwegtunnel in Lembeek die vorig jaar onder handen werd genomen een echt referentiewerk is geworden voor street art-liefhebbers maar ook voor de NMBS en voor gemeenten die iets willen doen aan hun verloederde stationsomgeving. Er worden zelfs speciale street art-tours naar Halle georganiseerd om de tunnel in Lembeek maar ook de droogtoren in Halle-centrum te komen bekijken. Dara komt binnenkort ook Buizingen bij. Deze kunstprojecten brengen een vorm van toerisme op de been. Ook op sociale media zijn de kunstprojecten in Halle internationaal al bijzonder veel bekeken".

"In Lembeek kozen we als centraal thema voor het Hallerbos en was daar de basiskleur paars met verwijzing naar de boshyacinten. De tunnel in Lembeek is ook ruim en met veel lichtinval en leende zich hiervoor. In Buizingen kozen we voor een witte basiskleur omdat de tunnel hier veel smaller en donkerder is. Verder spraken we met de kunstenaars een kleurenpallet af om te grote kakafonie te vermijden. Het centrale thema is het verleden. Vandaar dat je in de tunnel hier figuren terug vindt uit een ver of dicht verleden. Zelfs Trump en Poetin ontbreken niet, naast middeleeuwse ridders", aldus Peter van de Velde.

"Kunst op openbare plaatsen werken positief in het straatbeeld. Het brengt mensen samen, het vult de ruimte op een nuttige manier en het stimuleert creativiteit", aldus burgemeester Dirk Pieters. "Sinds de openstelling van de tunnel in Lembeek zijn de kunstenaars vrij gaaf gebleven", vult Peter Van de Velde aan. "Het is een ongeschreven regel dat graffiti enkel overschilderd mag worden als je het beter kan. Bij zo'n gerenommeerde artiesten als in Halle is dit quasi ondenkbaar. Wat we wel hadden waren enkele jonge gastjes die niks van street art kennen en er tekeningen opmaakten met alcoholstiften. Die hebben we onmiddellijk verwijderd en sindsdien is dat probleem niet meer teruggekeerd".

Volgend weekeinde wordt ook nog de pijlers van de spoorwegbrug in de Pallieterweidestraat naast het station onder handen genomen. Zaterdag en zondag zal hierdoor de Pallieterweidestraat afgesloten zijn voor het doorgaand verkeer. Op woensdag 26 oktober wordt de graffiti-tunnel om 17uur officieel geopend en organiseert de Halse jeugddienst een workshop sreet art voor jongeren van 10 tot 18 jaar.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio