School wil leerlingen fruit leren eten

Don Bosco zet marktkraam op de speelplaats

Halle - Zet eens een marktkraam op de speelplaats waar leerlingen tijdens de pauze een stuk fruit kunnen kopen: dat is het opzet van een nieuw initiatief van de Halse Don Bosco-school om leerlingen een gezonde voedingsstijl aan te kweken.

Leen Decrick kwam gisterenmiddag met haar marktwagen van groenten en fruitbedrijf Balé de speelplaats van de Halse Don Boscoschool opgereden. Nee, ze had zich niet van locatie vergist. Toen ze even later haar kraam midden op de speelplaats opende, kwamen al snel leerlingen langs om er een appel, wat druiven of een mandarijn te kopen. Sommigen hadden net examens achter de rug en konden wel een stukje fruit gebruiken om energie bij te tanken. "Alles wat snel uit de hand op te eten is en niet teveel schilwerk vraagt, is populair", knikte Leen tevreden. "Het is nu de tweede keer dat ik mijn marktkraam in de Don Bosco-school opzet en de reacties zijn positief. Ik heb tot nu toe altijd wel iemand aan mijn kraam gehad.".

De vraag naar een marktkraam op de speelplaats komt van de Don Bosco-school zelf. "Het is de ambitie van onze school om ook leerlingen in het secundair een zonde levensstijl aan te leren. Gezonde voeding is daar een onderdeel van. Zo bieden we in onze automaten op school ook water en suikerarme snacks aan. We zochten nog naar een manier om ook fruit aan te bieden. Maar dat organiseren is voor een secundaire school niet evident", aldus het leerkrachtenteam.

"Ik sta met mijn marktwagen met groenten en fruit vaak op markten en in het Pajottenland rijden we ook een vast parcours door een aantal dorpen voor verkoop aan huis. We zijn zelf van Pepingen afkomstig maar wonen sinds kort in Herfelingen. Hier op deze ronde hebben leerkrachten van Don Bosco Halle mij opgemerkt en dat bracht hen op de idee om met mijn marktkraam gewoon naar school te komen", aldus Leen Decrick van Balé."Ik was meteen bereid om dat eens uit te testen want ik vind het wel een leuk idee, een marktkraam op de speelplaats. Voor de school heeft het niks dan voordelen. Ze hebben zelf geen werk om fruit aan te sleuren en ze blijven ook niet met onverkochte overschotten zitten, wat tot nu toe voor hen eigenlijk het grootste probleem was. Wanneer mijn verkoopmoment in de school achter de rug is, plooi ik mijn kraam terug dicht en neem ik alles gewoon terug mee".

De Don Bosco-school wil het marktkraam nu een paar keer laten komen en zien wat het effect is. Na een evaluatie wordt beslist om er al dan niet mee verder te doen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio