4Pajot bezorgt volkscafé De Cam eigen bier

De Cam geeft met de Guuëkenèèr Gooik eigen bier

De Cam geeft met de Guuëkenèèr Gooik eigen bier

Foto: idh

Gooik - In volkscafé De Cam werd de Guuëkenèèr boven de doopvont gehouden, een karaktervol nieuw streekbier; het bier werd meteen aangevuld met Guuëkenèèr-kaas. Brouwerij 4Pajot uit Vlezenbeek en de Beverse Kaasmakerij stonden in voor de realisatie.

Het waren de uitbaters Ann Geeroms, zoon Jeroen en dochter Emelie Van Eeckhout, die op het idee kwamen om als populair volkscafé een eigen bier te lanceren. "De idee borrelde op toen we hierover in gesprek raakten met Raymond De Saegher van de artisanale bierbrouwerij 4Pajot uit Vlezenbeek. Hij doet dat wel vaker, voor bepaalde gelegenheden of voor bepaalde cafés een eigen biertje brouwen. Er werd geëxperimenteerd en geproefd tot ons bier uiteindelijk klaar was", aldus Jeroen.

 ". De naam Guuëkenèèr kozen we samen met Mark Vander linden die De Cam mee oprichtte. We zochten een streekeigen naam omdat we zelf in onze keuken veel met streekproducten werken die voor buitenstaanders toch iets mysterieus heeft; En we hebben hier ook wel iets met het Gooiks dialect", aldus kok Jeroen.

De Guuëkenèèr werd een blonde tripel van 7,8° dat na hergisting op de fles tot vier jaar houdbaar is. Als ingrediënten werd gekozen voor tarwe uit Oudenaken, hopbellen uit Sint-Martens-Bodegem en witloofwortels uit Vlezenbeek. "Een bewuste keuze want De Cam maakt van Pajottenlandse streekproducten zijn handelsmerk", aldus brouwer Raymond De Saegher. "Bijzonder is dat we de bittere hop vervangen hebben door witloofwortels wat dit bier een bijzondere smaak geeft. De grote uitdaging wordt om steeds hetzelfde bier te maken want witloof smaakt nu een maal anders in de herfst dan in de lente. Maar dat de smaken per brouwsel kunnen verschillen heb je met geuze ook".

Voorlopig is de Guuëkenèèr enkel te verkrijgen in De Cam zelf. Voorlopig is dat in halve literflessen, een typisch handelsmerk van brouwerij 4Pajot 'omdat je nooit alleen drinkt'. Mogelijk wordt het later op vat gezet maar dat hangt af van het succes. Ook lieten de uitbaters van De Cam speciale galzen maken met de Gooikse hamertjes er in gegraveerd.

Inmiddels lieten Ann, Jeroen en Emelie ook een bijhorende kaas maken door de Beverse Kaasmakerij. Deze kaas is gerijpt in het Guuëkenèèr-bier.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio