Opgravingen Beestenmarkt maken Hallenaren nieuwsgierig

Alle skeletten in kaart gebracht

In de jaren zeventig werd een afvoerbuis dwars door de graven heen gelegd Foto: idh

Halle - Nu archeologen volop een oude begraafplaats op de Beestenmarkt aan het bloot leggen zijn, rijzen vragen naar de historische achtergrond van deze plek. Ondertussen wordt elk teruggevonden skelet geïnventariseerd en opgemeten.

De archeologische opgravingen op de Beestenmarkt, waar archeologen vooral menselijke geraamten bovenhalen omdat hier vroeger ooit een begraafplaats was gevestigd, blijkt een echte publiekstrekker. Heel wat mensen zijn nieuwsgierig en komen er een kijkje nemen. Dat men hier menselijke resten zou vinden, was verwacht omdat de ligging van het kerkhof gekend was uit geschreven bronnen. Het kerkhof was tot 1784 in gebruik. Nu de oude begraafplaats voor het eerst terug aan de oppervlakte is gebracht, rijzen wel vragen naar de achtergrond van dit kerkhof waar men menselijke resten op amper 30 tot 50 centimeter onder de straatstenen heeft teruggevonden. Een ontgraving vooraleer men hier de Beestenmarkt heeft aangelegd, is er duidelijk niet gebeurd. Nog een opmerkelijke vaststelling: er lopen afvoerbuizen dwars door de graven heen, zelfs dwars door de skeletten heen. Aandachtige kijkers vragen zich af hoe dit ooit mogelijk was.

"Archeologiewerken zijn nog niet zo lang verplicht bij grote infrastructuurwerken. Vroeger werd er voor archeologische opgravingen veel minder tijd genomen en gebeurde het veel minder vaak. Bij het aanleggen van afvoerbuizen, zal het graven van een sleuf voldoende geweest zijn of mogelijk is deze buis in de ondergronds geperst. . Wellicht is men hier ook op menselijke botten gestoten maar omdat niet het hele plein open lag, ging men er misschien van uit dat het om steengruis ging. Misschien wilde men er op dat moment geen ruchtbaarheid aan geven om de werken toen niet te vertragen. Nu is het de allereerste keer dat er een grootschalig onderzoek naar dit oude kerkhof gebeurt door deskundigen", aldus schepen van openbare werken Johan Servé (SP.A). "De buizen die dwars door de skeletten lopen, zijn niet recent en dateren vermoedelijk uit de jaren zeventig. Vandaag is dergelijke situatie zoals we die vandaag zien op de Beestenmarkt onmogelijk. Nu worden graven of begraafplaatsen verplicht ontgraven als ze een andere functie krijgen wat vroeger niet het geval was".

Ondertussen onderzochten de archeologen zo'n 80% van de eerste laag op de Beestenmarkt. De archeologen vermoeden dat er in lagen werd begraven en dat er nog eens nog eens een tot twee lagen skeletten onder de bloot gelegde laag in de ondergrond steken. Buiten de menselijke botten werd er nog niet veel anders aangetroffen. Ook geen resten van grafstenen. Alle lichamen worden nu in kaart gebracht en geïnventariseerd. Eens dit gebeurd is, worden de skeletten verwijderd en gaan ze voor verder onderzoek naar een gespecialiseerde onderzoeksruimte. Onder meer kan men de leeftijd, het geslacht en mogelijk ook de doodsoorzaak van de teruggevonden Hallenaren nagaan.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio