Minste spijbelaars in Zuid-Pajottenland

Liedekerke en Halle hebben hoogste spijbelcijfers in Pajottenland

Liedekerke en Halle hebben hoogste spijbelcijfers in Pajottenland

Foto: idh

Halle / Bever / Galmaarden / Sint-Pieters-Leeuw / Beersel / Pepingen / Dilbeek / Lennik / Roosdaal / Liedekerke / Herne / Gooik - Steeds meer leerlingen spijbelen, zowel in het lager onderwijs als in het secundair onderwijs. Dat blijkt uit recente spijbelcijfers. In het Pajottenland wordt er volgens deze cijfers het meest gespijbeld in Liedekerke en in Halle.

Volgens de nieuwste spijbelcijfers van het onderwijs waren er in het schooljaar 2015-2016 17.505 leerlingen in Vlaanderen meer dan dertig halve dagen afwezig. De cijfers nemen jaar na jaar toe. Alhoewel er ook in de lagere scholen kinderen steeds vaker afwezig blijven, doet het grootste probleem zich voor in het secundair onderwijs. In het Pajottenland spant Liedekerke de kroon. Van de 979 schoolgaande kinderen en jongeren in lager en secundair onderwijs, spijbelde er vorig schooljaar 21,55%. Veertig leerlingen uit het secundair onderwijs en twee leerlingen uit de lagere school bleven zelfs meer dan dertig halve dagen weg van de school zonder geldige reden. In Halle met een schoolbevolking van 8.667 leerlingen, spijbelde er 17,28%. 157 leerlingen uit het secundair onderwijs en 6 leerlingen uit de lagere school bleven vorig schooljaar meer dan dertig halve dagen afwezig.

In andere gemeenten met nochtans ook secundaire scholen, liggen de spijbelcijfers lager: 11,33% in Dilbeek, 11,36% in Asse, 10,22% in Lennik, 7% in Roosdaal, 6,6% in Sint-Genesius-Rode en 3,5% in Beersel.

Opmerkelijk is dat in de meest landelijke gemeenten van het Pajottenland de spijbelcijfers het laagst liggen. In Bever en Pepingen blijven de spijbelcijfers onder de 1,5%. Het feit dat hier geen secundair onderwijs gevestigd is, speelt uiteraard mee. Toch belet dit niet dat in een aantal gemeenten ook in de lagere scholen kinderen regelmatig ongewettigd van school blijven. In Sint-Pieters-Leeuw gaat het om ruim 9% van de lagere school-bevolking. Tien kinderen bleven daar vaker dan dertig halve dagen thuis.
"Deze hoge cijfers hebben te maken dat spijbelen vandaag veel beter geregistreerd wordt dan vroeger. Meer jongeren hebben het ook moeilijker met zichzelf omdat de wereld rond hen ingewikkelder wordt en ze vaak in een problematische opvoedingssituatie zitten. Wanneer jongeren op de dool zijn, is het logisch dat zich dat ook uit op school. Een link met kansarmoede is vaak niet veraf", aldus Stefan Grielens van de vrije CLB's.

Volgens de Vlaamse spijbelcijfers wordt er in het secundair onderwijs het minst gespijbeld in ASO-richtingen en het meest in het beroepsonderwijs of in het deeltijds beroepsonderwijs. "Misschien zijn hierdoor deels wel de hoge spijbelcijfers uit Halle en Liedekerke te verklaren die bovendien vaker een publiek uit Brussel op de schoolbanken krijgen waar de sociale controle misschien wat minder is. Maar een sluitende verklaring hebben we niet meteen. We zullen de cijfers alvast eens bekijken op de onderwijsraad in Halle", aldus Danny Berckmans, directeur van het Heilig Hart&College.

In Halle laat men de zaken echter allerminst op zijn beloop. Zo ziet de politie bijzonder toe op spijbelaars en de stad Halle besliste onlangs nog om 68.000 euro dat het kreeg omdat het eindelijk erkend werd als centrumregio te investeren in begeleidingstrajecten om voortijdige schooluitval tegen te gaan.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio