Happy Days dompelt Halle op 20 mei onder in de sixties

Handelaars halen creatief volk terug naar Halle

Een straatmodeshow bréacht afgelopen weekeinde de sfeer in de Basiliekstraat Foto: idh

Halle - Het Halse winkelstraten bloeden en zo'n vijftig winkelpanden staan momenteel leeg. Maar daar willen de handelaars zich niet zomaar bij neerleggen. Met wat creativiteit en samenwerking willen ze terug volk naar Halle krijgen.

Een mooi voorbeeld van creatief weerwerk etaleerden vijf Halse handelaars vorig weekeinde met een Summer Show, zeg maar een niet alledaagse modeshow dwars door de Basiliekstraat waarbij modellen kleding, beachwear, handtassen, juwelen en brillen showden. De modellen vertrokken bij juwelier Bosmans, ze liepen over de zwarte loper door de Basiliekstraat en wandelden Lederwaren Demanet binnen en daarna nog de pop-up winkel van Coup de Coeur. Het zorgde voor een bijzonder spektakel. Klanten konden toekijken op straat of in de winkels. Ze werden getrakteerd op cava en lekkere hapjes uit de food-truck. Ook muzikaal gingen de handelaars de alternatieve toer op met de accordeonmuziek van Marino-Punk. Een ding stond vast: er werd opnieuw gesproken over winkelstad Halle.

"Met deze Summer Show wilden we de Basiliekstraat op een positieve manier in de kijker zetten. Mensen appreciëren het dat we niet bij de pakken blijven zitten en iets doen om terug leven in onze winkelstraten te krijgen", aldus Philip Demanet, een van de initiatiefnemers. . "Het is zeker voor herhaling vatbaar en waarschijnlijk zullen er dan nog meer handelaars mee doen."

Philip Demanet geeft alvast zelf verder het voorbeeld. "Van 20 tot 27 mei toveren we een leegstaand pand in de Basiliekstraat om tot een kunstplek waar men o.a. steampunk-voorwerpen van kunstenaar Loony-Art kan bekijken, kunst gemaakt met gerecycleerde mechanische onderdelen en hierdoor iets historisch futuristisch krijgen. Deze steampunt wordt gecombineerd met de fotografie van Dirk Merckx en met een whiskytasting op zaterdag 20 mei vanaf 18uur", aldus Philip Demanet.

Nog op zaterdag 20 mei organiseren de Verenigde Handelaars in de Halse binnenstad de happening Happy Days, verwijzend naar een succesvolle televisiereeks uit de jaren tachtig over het Amerika van de jaren zestig. "Een vloot van Amerikaanse sleeën, pick-ups en andere cars doen op zaterdag 20 mei de Halse handelskern terug duiken naar de fifties en de sixties. De Grote Markt zal vol staan met allerlei types voertuigen van Mustang, oldtimers die weer helemaal in zijn. Je zal zelfs een Mustang-barbecue aan het werk kunnen zien, maar daar houdt het niet bij op. De verkeersvrije winkelstraten worden afgezet met strobalen en versierd zoals in de 'goede oude tijd'. Aan het kruispunt van de Bergensesteenweg en de Vuurkruisenstraat treden line-dansers op. Op de Maandagmarkt kunnen de mannen hun baard of snor laten bijknippen in een echte barbershop. Op een tiental plaatsen zullen foodtrucks de klanten en toeristen verwennen. En de handelaars zetten hun beste beentjes voor door hun etalages aan te kleden in het 'Oldie'-thema van de dag.", aldus Philip Demanet.

Ook muzikaal valt er op 20 mei vanalles te beleven op de Grote Markt. vanaf 13uur zijn er optredens gepland van de Halse band The Cadillacs, Danny Davis & Back in Time, de Elvis tribute show door Hallenaar Jesse Wilkings.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio