Festivalweide zonder zwerfvuil: Gooikoorts toont dat het kan

FOTO. Gooikoorts hoogmis voor traditionele volksmuziek

Gooik - De vijftiende editie van Gooikoorts werd er eentje om in te kaderen. Meer dan 5.000 liefhebbers van traditionele volksmuziek genoten met volle teugen van zon, muziek en dans. Het festival van de onthaasting deed zijn naam opnieuw alle eer aan.

Authentiek, gemoedelijk, duurzaam, onthaastend en er zijn nog wel meer woorden om die bijzondere sfeer die Gooikoorts elk jaar opnieuw brengt te omschrijven. En dat was dit jaar niet anders. Het mooie weer stond in schril contrast met het modderfeestje van vorig jaar en dat lokte vanaf vrijdag al opvallend meer kampeerders naar de festivalweide op de Houteman in Gooik. Gooikoorts zette zijn viftiende verjaardag graag ind e verf met een opvallend Vlaams accent. "We hebben zelf heel wat toppers in huis in de Vlaamse folkwereld. Waarom zouden zij bij ons dan niet op het podium mogen staan", was de redenering van voorzitter Patrick Lichtert.

Nadat Zigo, ook talent van eigen bodem, Gooikoorts 2017 mocht openen en de bezoekers meteen tot de eerste danspassen verleidde, zette het Vlaamse folkmonument Kadril voor het eerst de concerttent in vuur en vlam. Kadril kwam er zijn veertigste verjaardag vieren en bracht Patrick Riguelle en accordeonist Gwen Cresens als speciale gast mee. Een krachtig optreden dat werd afgesloten met Feest van de betreurde Thé Lau en Soms vraagt een mens zich af van de al even betreurde Luc De Vos. Een zweem van ontroering sidderde door de tent. Elanor, nog een Vlaamse topgroep zette daarna de kroon op de eerste festivalavond.

Maar ook internationale bands maakten hun opwachting. De a capella van het Engelse trio Coope, Boyes en Simpson, vooral gekend van de Passchendaele Vredesconcerten, werden bijzonder gesmaakt, net als de levende legende Bruce Molsky met zijn 'old-time mountain'-muziek die hij met zijn nieuwe band Molsky's Mountain Drifters bracht. Voor het eerst werd de cultuurschuur van De Cam in het Gooikoorts-festival ingeschakeld om enkele akoestische concerten beter tot hun recht te laten komen zoals de Vlaamse Mandolin Man, het Deense Rannok en het Gallicische Bellon Maceiras Trio. Smaakmaker bleef ook deze keer de concertmis in de Sint-Niklaaskerk met datzelfde Gallicische trio en de instrumentenmarkt. Voor de kinderen was er een compleet nevenprogramma voorzien.

Opvallende vasttselling: waar de kranten deze week vol stonden van achtergelaten rommel na een groot festival als Werchter, was er op Gooikoorts zelfs tijdens het festival geen plukje zwerfvuil op de festivalweide te bespeuren. "We serveren tientallen soorten bieren, fruitsappen en frisdranken maar op Gooikoorts drink je die niet uit en plastic beker maar wel uit een glas. Ook voor het eten gebruiken we geen wegwerpborden en bestek. dat zorgt inderdaad voor meer afwas maar we hebben hier drie dagen lang een legertje van 300 vrijwilligers uit het hele land die graag een handje komen toesteken", aldus Patrick Lichert. "We hebben afvaleilandjes, een bakfiets als rijdende vuilbak en kippen eten het restafval op. Omdat er geen afval op de grond ligt, zijn mensen ook niet geneigd om hun afval er zomaar bij te gooien. Ook op de camping blijven er weinig spullen achter en gebeurt het toch, gaat het naar de kringloopwinkel."

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio