Stad krijgt schilderij van Jozef Lucas

Halle - Jenne Lucas, voorzitter van kunstkring Aureool, schonk een schilderij van haar vader Jozef Lucas aan de stad Halle.

 Ze deed dat op de vernissage van de tentoonstelling van Aureool in de Oude Post die in het teken staat van Halle 750 jaar Mariastad. Halle vormde steeds een geliefkoosd onderwerp van Jozef Lucas. Op de tentoonstelling is ook werk van hem te zien. Halle krijgt het schilderij 'Ruimte' dat binnenkort een plaats zal krijgen in het nog te restaureren historisch stadhuis. Jenne Lucas vond dat de stad toch minstens een werk van haar vader in zijn kunstcollectie moest hebben.

Jozef Lucas overleed in 1987 en staat bij kunstkenners hoog aangeschreven. Jozef Lucas,was vele jaren de bezieler van Aureool. Hij werd geboren in Halle op 2 april 1908. Als kind uit een groot gezin moest hij al vroeg aan het werk en werd postbode, een job die hij tot zijn pensioen vervulde.

Even vroeg ontlook bij hem het kunstgevoel, eerst met potlood en papier om uit te groeien tot een volwaardig schilder. Lucas volgde lessen bij verschillende Halse kunstenaars. Hij leerde tekenen bij Leon Van Hassel, later bij professor De Gieter. Fil Vanhoof gaf hem de eerste raadgevingen inzake schilderen. Van Thevenet erfde hij de liefde voor de natuur en voor de schoonheid van Brabantse landschappen. Op 35-jarige leeftijd begon hij de lessen van Jef Colruyt te volgen aan de School voor Kunsten en Ambachten, de Halse schilderschool. Hij ontwikkelde in de loop van de jaren een eigen stijl zodat hij, zoals met de meeste grote kunstenaars, moeilijk of niet in een bepaalde school kan worden ondergebracht

"Zijn functie van postbode, die hem iedere dag op de weg bracht, gaf hem des te meer de gelegenheid om te observeren. Bij voorkeur schilderde hij stillevens maar vooral weidse winterlandschappen uit zijn eigen streek. Hierdoor zou men al te gemakkelijk kunnen besluiten dat hij een somber en pessimistisch kunstenaar was. Niets is minder waar", aldus jenne Lucas. Bij heel wat mensen is Jozef Lucas vooral gekend van een postzegel die van zijn Pepingense landschappen werd gemaakt.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio