Open Armen verlaagt drempel naar gezondheidszorg

Halle - Open Armen, de vereniging van en voor mensen in armoede uit Halle, nam een opvallend initiatief. Op de Grote Markt in Halle organiseerde de vereniging een gezondheidsmarkt naar aanleiding van de Dag van de Armoede.

"Arm zijn is meer dan geen geld hebben. Armoede snijdt ook in je sociale contacten en zelfs in je gezondheid. Mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, gaan veel minder snel naar de dokter of tandarts waardoor de problemen hierdoor vaak nog groter worden", vertelt Sofie Vanobberghen van Open Armen. "Soms worden mensen ziek door hun slechte huisvesting en gaat het ook met hun geestelijke gezondheid bergaf. Vaak belanden mensen in armoede door een samenloop van omstandigheden: een ziekte, een ontslag, een scheiding en zo meer, ook al hadden ze daarvoor misschien een heel gewoon leven. Het gaat vaak sneller dan men zou denken".

"Omdat armoede en gezondheid vaak samen gaan, vonden we met Open Armen het een goed idee om eens een gezondheidsmarkt te organiseren. De doelgroep is vooral de mensen zelf die het niet breed hebben en hier niet altijd mee naar buiten durven komen. De opstap naar hulp op zo'n markt is laag. Vaak weten mensen niet waar ze met hun probleem naar toe moeten. Zo'n markt helpt hen al een stukje op weg dankzij een foder of een losse babbel", aldus Open Armen. "Anderzijds willen we het beleid ook oproepen om oog te hebben voor een toegankelijke gezondheidszorg."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio