Hoe landelijker, hoe meer sociale contacten

GEMEENTETEST: Hernenaren voelen zich beste thuis in hun dorp

© idh

In het Pajottenland kennen de inwoners van Herne hun buren het best en ze ervaren hun dorp zelf ook het meest als een plek waar er veel sociaal contact is tussen de mensen. Dat blijkt uit een nieuwe gemeentetest van Het Nieuwsblad.

Ingrid Depraetere

Ze bestaan nog in Vlaanderen, de dorpen waar men snel bij de buren aanbelt als men 's avonds aan het kookfornuis merkt dat een bepaald ingrediënt ontbreekt of waar buren de sleutels van elkaars huis hebben om een oogje in het zeil te houden. In de poll naar sociale contacten in het Pajottenland en de Zennevallei scoorde Herne het best met een score van 7,3 op 10. Maar liefst 88% zegt hier zijn buren bij naam te kennen en 79% kan in noodgevallen wel eens terecht bij de buren voor wat suiker of een ei. 51% laat in Herne zijn buren op het huis passen wanneer ze met vakantie zijn. De Hernenaren geven zelf ook aan die goede sociale contacten te appreciëren en geven zichzelf als dorp een score van 7,6 op 10. Hernenaren voelen zich duidelijk thuis op de plek waar ze wonen.Helemaal onderaan het rijtje bengelen Drogenbos en Sint-Sint-Genesius-Rode die in deze gemeentetest als enigen onder de 5 op 10 blijven. Het lijkt er op hoe landelijker de gemeente, hoe meer mensen met elkaar praten. Dat geldt ook voor gemeenten waar er een minder groot verloop is van inwijkelingen die vaak ook snel terug verhuizen en waar de invloed van Brussel minder groot is.

We namen de proef op de som en trokken de straat op in Herne, Halle en Sint-Genesius-Rode. Voor een keer hielden we een score bij van hoeveel mensen ons vriendelijk terug knikten bij een simpele goeiedag. Het resultaat bleek een bevestiging van de gemeentetest. In Herne zei zonder uitzonderling iedereen ons vriendelijk goeiedag terug. Een gesprek aanknopen was nooit een probleem, al ging het maar over koetjes en kalfjes. In Halle liep het al wat stroever en leken de mensen gehaaster. Toch kregen we nog van zeven op de tien mensen een goeiedag terug. In Sint-Genesius-Rode was dit slechts de helft, terwijl de andere helft ons straal negeerde. Zelfs gewoon oogcontact maken liep in Sint-Genesius-Rode al wat moeilijker dan in Herne of Halle.

"Ik verschiet niet van deze cijfers", vertelt Mija De Greef, geboren en getogen in Sint-Genesius-Rode. "De jongste jaren zie je de sociale contacten tussen buren in Rode zo achteruit gaan. Een mooi voorbeeld is de trein nemen bijvoorbeeld. Vroeger zorgden mensen van Rode dat ze in dezelfde treinwagon konden zitten om samen naar hun werk in Brussel te sporen zodat ze onderweg hun babbel hadden. Maar dat is zeer sterk verminderd. Mensen zitten vandaag op de trein liever op hun smartphone te tokkelen. Maar ook het dorp zelf is op korte tijd veel veranderd. Vroeger woonden de Franstaligen boven het station en de Vlamingen in het dorp. Maar dat is al lang niet meer zo. Het dorpscentrum van Sint-Genesius-Rode is een mix geworden met mensen van over de hele wereld zodat mensen hun buren niet meer kennen. Die inwijkelingen komen ook niet naar activiteiten van de klassieke verenigingen zoals Pasar, Davidsfonds of Femma. Die zie je hoogstens enkel op laagdrempelige activiteiten als een kerstmarkt of jaarmarkt. Het is alsof de verbrusseling binnensluipt. Dat onder die omstandigheden het sociale leven afkalft, is hiervan een rechtstreeks gevolg."

"Hoe het komt dat dit in Herne anders loopt, weet ik eigenlijk niet. Misschien wonen er in Herne gewoon veel sympathieke mensen", lacht Veerle Vander Steen die zelf actief is in het plaatselijk verenigingsleven en jaren geleden van Sint-Pieters-Leeuw naar Herne verhuisde. "Mensen die er voor kiezen om hier op het platteland te wonen, voelen zich waarschijnlijk goed in hun vel. In Herne gaan de kinderen in hun eigen dorp naar school en naar de jeugdbeweging. Dat doet wellicht veel om mensen te leren kennen. Ondanks dat Herne een kleine gemeente is, draait het verenigingsleven op volle toeren en wordt er enorm veel gedaan om mensen uit hun kot te lokken. Het houden van buurtfeesten bijvoorbeeld is hier stevig ingeburgerd en dat zijn telkens heel plezante ontmoetingen. Ik verschiet er echt niet van dat Herne inzake sociale contacten er in het Pajottenland het beste uitkomt".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus