Lambiekbvrouwers vragende partij om terug zelf Schaarbeekse krieken te gaan kweken

Schaarbeekse krieken moeten Pajottenland nieuwe boost geven

Schaarbeekse krieken moeten Pajottenland nieuwe boost geven

Foto: idh

Halle / Sint-Pieters-Leeuw / Beersel / Dilbeek / Gooik / Roosdaal - Het Pajottenland wil terug zelf in grote getale Schaarbeekse krieken, vooral gekend als ingrediënt in het Pajotse kriekbier, gaan telen. Die moeten op termijn uitgroeien tot een Pajots terroir-product die de regio een economische boost kunnen geven.

"Vandaag halen de lambiekbrouwers de krieken voor de aanmaak van het gekende kriekbier in Oost-Europa, vooral in Polen en Tsjechië. Vroeger werd dit bijzonder fruit ter plekke gekweekt in het Pajottenland zelf maar sinds de jaren negentig ging de teelt zienderogen achteruit. De plukkosten liepen te hoog op en steeds minder liefhebbers gingen de Schaarbeekse krieken. Hierdoor was er voor de kriekbrouwers geen productiezekerheid meer zodat ze hun pijlen wel moesten richten op Oost-Europa", vertelt Marcel Vossen die het hele project begeleidt. "Ondertussen zitten de lambiekbieren in de lift zodat er een stroom van 100.000den kilo's krieken elk jaar ontstaat. Moesten we die Schaarbeekse krieken terug in eigen regio kunnen kweken, dan zou dat meteen een heel pak voordelen met zich meebrengen".

"De voorwaarde is wel dat we eerst een economisch variabele struikvariant moeten ontwikkelen. Die variant moet gemakkelijk oogstbaar zijn, een goede opbrengst garanderen en ook vlot te snoeien zijn. Om die teelttechnische zoektocht te kunnen doen, willen we in het provinciaal proefcentrum in Pamel een proefveld opstarten met een oppervlakte van 1 tot 1,3 hectare. Hier zullen we testen welke onderstammen we best gebruiken, welke snoeivormen, welke grondverrijking we best toepassen, welke biologische bestrijdingsmiddelen mogelijk zijn en zo meer", aldus Marcel Vossen. "Vandaar dat de provincie nu een zoektocht organiseert naar zaailingen van Schaarbeekse krieken om het proefveld voor te bereiden. We willen graag stekken nemen van planten die mensen nog thuis hebben staan."

"Bedoeling is uiteraard dat de oogst gebruikt wordt in de lambiekbieren van het Pajottenland. Het waren overigens de lambiekbrouwers zelf die vragende partij waren om terug zelf Schaarbeekse krieken in eigen regio te gaan kweken. De echte Schaarbeekse krieken hebben een eigen smaak die de lambiekbieren enkel maar beter maakt. De Schaarbeekse krieken zijn familie van de roos en hebben een aroma waar zelf vanille of amandel in zit. Daarom is deze kriekvariant ook een buitenbeentje. Bovendien heeft deze fruitsoort ook de eigenschap om zelfbestuivend te zijn", aldus Marcel Vossen.

De lambiekbrouwers, verenigd in Horal, willen graag meestappen in het verhaal. De voorwaarde is wel dat er een jaarlijkse stabiele aanvoer moet zijn en de prijs commercieel aanvaardbaar moet zijn.

Het ziet er dus naar uit dat binnenkort boomgaarden met Schaarbeekse krieken in het Pajotse landschap zullen verschijnen eens de struik variant op punt staat. "Het liefst willen we van onze Schaarbeekse krieken uit het Pajottenland een terroir-product maken, zoals de wijn in Frankrijk bijvoorbeeld. Hiervoor moet een dossier bij Europa worden ingediend. Een terroir-product verwijst naar een kenmerkende eigenschap, die zijn oorsprong vindt in de plaatselijke bodem. Onze Schaarbeekse krieken kunnen samen met onze lambiekbieren het Pajottenland op de kaart zetten. Dat het hier om unieke producten gaat die eigen zijn aan onze streek en ondertussen wereldwijd gekend en geapprecieerd zijn, kan niemand ontkennen", aldus Vossen.

Voor het Pajottenland zou de erkenning als terroir op termijn een economische boost kunnen inhouden. "Het zal voor extra wekgelegenheid zorgen, de land- en tuinbouw nieuwe uitdagingen geven, de streekidentiteit van het Pajottenland versterken en het toerisme opkrikken. Door minder krieken uit te voeren, gaan we voor de korte keten en dus een duurzamer productie van onze lambiekbieren", aldus Marcel Vossen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio