Eerste fase restauratie Sint-Rochuskerk tegen de zomer afgerond

FOTO. Windhaan staat terug boven op de Sint-Rochuskerk

Halle - Niet zonder fierheid plaatste gisterennamiddag het Halse stadsbestuur samen met de restauratiefirma Monument de windhaan terug bovenop het kruis van de Sint-Rochuskerk. "Een mijlpaal", noemde schepen Pieter Busselot het.

Meer dan dertig jaar geleden, ergens midden de jaren tachtig, werd de windhaan van de toren van de Halse Sint-Rochuskerk gehaald en veilig opgeborgen in de sacristie van de kerk. "Uit voorzorg, want de kerk was in lamentabele staat. Brokstukken vielen van de kerk naar beneden zodat zelfs de hoofdingang eind de jaren tachtig moets afgesloten worden Midden de jaren tachtig was al duidelijk dat we de kerk moesten restaureren maar het dossier kende een lange lijdensweg. Zo duurde het tot begin 2016, zo'n dertig jaar later dus, vooraleer de restauratie uiteindelijk van start kon", weet Guido Van Belle, lid van de kerkfabriek.

De Sint-Rochius dateert uit 1928 en is een beschermd monument omdat ze een van de weinige betonnen kerken in Vlaanderen is. Maar de betonnen schil en de bakstenen ondergrond met verschillende uitzettingscoëfficiënten zorgden er voor dat de betonnen schil afbrokkelde. Inmiddels werd de hele gevel van de kerk afgekapt en is men nog volop bezig met het opnieuw aanbranegn van de betonnen buitenlaag, gemengd met keien. Een echt vakwerk dat niet zoveel restauratiebedrijven nog beheersen.

"De werken zijn nog volop bezig maar ze waren wel al zover gevorderd dat we de windhaan, die opnieuw werd verguld, konden terugplaatsen. Vanaf nu wordt de gevel tot aan de zomer nog verder afgewerkt maar nu de windhaan er terug staat, kan de aannemer beginnen met stilaan de bovenste stelling weg te halen", aldus schepen van patromonium Pieter Busselot die er zelf niet voor terug deinsde om mee tot op het hoogste topje te klimmen om de windhaan terug te zetten. Nog een opvallend detail: de windhaan vertoonde verschillende kogelgaten maar van waar die komen, is niet geweten.

Tot aan de zomer wordt nu nog verder gewerkt aan de betonherstelling en bepleistering van de gevels, het herstellen van de daken en het maken van een nieuwe zij-ingang. "En daarna volgt nog de tweede fase van de werken. dan wordt het interieur van de Sint-Rochuskerk aangepakt. Die plannen zijn helemaal klaar. We wachten nu nog enkel op groen licht bij de Vlaamse overheid voor de subsidies. Helaas zal de tweede fase hierdoor niet meteen kunnen aansluiten op de eerste fase", aldus Pieter Busselot.

Bedoeling is de gerestaureerde Sint-Rochuskerk na de restauratie meer en meer te gebruiken als ontmoetingsruimten waar ook concerten, voorstellingen en tentoonstellingen hun plaats kunnen krijgen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio