86% van kleuters naar school van hun eerste keuze

Capaciteitsprobleem in Halse basisscholen stilaan onder controle

Capaciteitsprobleem in Halse basisscholen stilaan onder controle

Foto: idh

Halle - In Halle raakt het capaciteitstekort in de basisscholen stilaan onder controle. Dat heeft volgens de stad te maken met de uitbreiding die een aantal scholen realiseerden maar ook met een goed werkend centraal aanmeldingsregister.

Sinds een aantal jaar werkt de stad voor de inschrijvingen in het basisonderwijs met een online aanmeldingsregister. Op die manier wil de stad voorkomen dat ouders kamperen aan de schoolpoort om hun kind tijdig te kunnen inschrijven. Voor het toewijzen van een school houdt dit aanmeldingsregister in eerste instantie rekening met de schoolkeuze van de ouders. Als er teveel overlappingen zijn, speelt de afstand tussen de woonplaats van het kind en de school een doorslaggevende rol. Eenmaal de kinderen een plaats toegewezen kregen, moeten de ouders zich vervolgens melden in de school om de inschrijving concreet te maken.

"Voor het schooljaar 2018-2019 registreerden zich de voorbije maanden zo'n 677 kinderen via dit digitaal systeem", vertelt schepen van onderwijs Dieuwertje Poté (CD&V). "Voor de start van de aanmeldingen waren er 532 vrije plaatsen in de onthaalklas. Dat zijn er 41 meer dan vorig jaar. In de voorrangsperiode meldden 196 broers, zussen en kinderen van personeel zich aan. In de algemene aanmeldperiode registreerden zich vervolgens 239 andere kleuters. 86% van deze kinderen kan terecht in de school van eerste keuze. 99% kreeg een plaats toegewezen in één van de eerste drie voorkeurscholen".

Ouders die hun kind willen inschrijven in een hogere klas, bijvoorbeeld omwille van een verhuis, hebben meer kans op een weigering. "In de hogere jaren is er immers weinig verloop van de leerlingen waardoor het moeilijker is om nog een vrije klasbank te vinden. Toch kreeg nog 59% van deze leerlingen een plaats toegewezen in hun school van voorkeur. Voor het eerste leerjaar is dat 91% omdat er in Halle twee autonome lagere scholen zijn, zonder voorafgaand kleuteronderwijs", aldus Dieuwertje Poté.

"Omdat als tweede criterium de woonafstand gehanteerd wordt, zorgt het centraal aanmeldingsregister ervoor dat scholen echte buurtscholen worden. 90% van de toegewezen kinderen in Halle wonen immers in een straal van 5 km rond de school. Toewijzingen dichtbij huis hebben bovendien een belangrijke positieve impact op de mobiliteit en leefbaarheid van buurten. Want hoe dichter de school, hoe groter de kans is dat ouders hun wagen laten staan voor het vervoer van hun oogappels", aldus de schepen.

De stad Halle is tevreden met deze cijfers. Dieuwertje Poté: "De cijfers tonen aan dat de capaciteitsproblematiek in het basisonderwijs onder controle is en dat het online aanmeldingssysteem goed werkt. Bovendien zullen een aantal basisscholen de volgende jaren nog verder uitbreiden". Ondertussen schuift het capaciteitsprobleem wel door naar het secundair onderwijs waar een digitaal aanmeldingssysteem veel moeilijker organiseerbaar is omdat hier andere criteria spelen dan de thuis-school-afstand.

Ouders die geen toewijzing hebben ontvangen of de aanmeldingsperiode gemist hebben, hoeven niet meteen te wanhopen. In de Halse onthaalklassen -dat betekent voor kinderen die geboren zijn in 2016- zijn er nog 96 plaatsen over. Om te weten in welke scholen nog plaatsen zijn, kan men begin juni surfen naar www.basisschool-aanmelden.be. Vanaf 11 juni om 8 uur starten de vrije inschrijvingen in de scholen zelf.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio