De uitrusting van de gemeenten Halle-Vilvoorde hinkt achterop tegenover Oost-Brabant

Halle en Vilvoorde best uitgeruste gemeenten in Halle-Vilvoorde maar niet in Vlaams-Brabant

Halle en Vilvoorde best uitgeruste gemeenten in Halle-Vilvoorde maar niet in Vlaams-Brabant

Foto: idh

Halle / Herne / Sint-Pieters-Leeuw / Pepingen / Dilbeek / Gooik - Halle-Vilvoorde blijft achterop hinken tegenover de oostelijke kant van de provincie op het vlak van de uitrustingsgraad van de gemeenten voor onderwijs, , zorg, dienstverlening, handel, cultuur en sport. Dit blijkt uit een nieuwe studie.

"Een steeds terugkerende vraag van gemeentebesturen is om de eigen gemeente te kunnen vergelijken op bepaalde domeinen met andere gelijkaardige gemeenten. Zo kan men beter inschatten op welke vlakken men achter blijft of goed scoort tegenover de rest. Daarom werd de uitrustingsgraad van alle gemeenten nu in cijfers gegoten door het Steunpunt Data & Analyse van de provincie Vlaams-Brabant. Deze database maakt vergelijkingen mogelijk", aldus gedeputeerde Monique Swinnen van de provincie Vlaams-Brabant.
De uitrusting van alle Vlaams-Brabantse gemeenten werd gemeten op acht gebieden: onderwijs, zorg, publieke en zakelijke dienstverlening, persoonlijke dienstverlening, horeca, detailhandel, cultuur, en recreatie en sport. Gemeenten werden ingedeeld in zeven categorieën, afhankelijk van hoe goed ze scoren.

Hieruit blijkt dat de gemeenten die behoren tot de hoogste categorieën, regionale steden en zeer goed uitgeruste centra, allemaal in het oosten van Vlaams-Brabant liggen. Leuven is als regionale stad het best uitgerust. Daarna volgen Tienen, Aarschot en Diest als zeer goed uitgeruste centra. In Halle-Vilvoorde haalt geen enkele gemeente de categorie van regionale stad of zeer goed uitgerust centrum. De gemeenten die hier het beste scoren zijn Halle en Vilvoorde en die moeten het stellen met de categorie van goed uitgeruste centra. Onder de categorie van zeer goed uitgeruste andere steden en gemeenten vallen Asse, Dilbeek, Grimbergen, Overijse en Zaventem. In het landelijke deel van het Pajottenland zijn de gemeenten ronduit zwak uitgerust. Dat is ook het geval voor het Hageland.

"Een verklaring waarom gemeenten in Halle-Vilvoorde slechter zijn uitgerust op het vlak van onderwijs, zorg, cultuur, sport en dienstverlening is wellicht de nabijheid van Brussel. Hier zijn heel wat voorzieningen waar ook inwoners uit de omliggende gemeenten gebruik van maken", aldus Monique Swinnen. "Hetzelfde geldt ook voor de kleinere gemeenten rond Leuven die zwak scoren maar wel gebruik maken van de infrastructuur in Leuven".

Cijfers bekijken en vergelijken kan via https://provincies.incijfers.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio