19.208 schaatsers en dubbel zoveel bezoekers in kerstkroeg

Tiende editie van Halle Schaatst bijzonder succesvol

De vrijwilligersgroep van Eos van elke dag op de ijspiste te vinden, samen met telkens een andere Halse vereniging. Foto: idh

Halle - De tiende editie van Halle Schaatst zit er op. Met 19.208 schaatsers werd het een van de betere edities van de afgelopen jaren. Ook de tubingbaan tijdens de kerstvakantie bleek een succes.

Zondagavond trok de vzw Halle Events de stekker uit de ijsmachine van de schaatspiste op het Stationsplein in Halle. Ruim een maand lang konden mensen hier alle dagen komen schaatsen. En die kans lieten de Hallenaren niet onbenut.

"Onze tiende editie is een succes gebleken op alle vlakken", zo deelden Roland Desomer en Frank Vannerom mee. "We noteerden 19.208 bezoekers, het derde grootste aantal ooit en 750 bezoekers meer dan vorig jaar. De drukste dag was tweede kerstdag. Toen kregen we op een dag 959 bezoekers. Van de 19.208 bezoekers waren er zo'n 4.000 schoolkinderen die in klasverband kwamen schaatsen."

"Opvallend is dat ook het aantal blessures gehalveerd is. We hebben dit jaar slechts drie maal de ziekenwagen moeten bellen wat zeer weinig is in vergelijking met vorige jaren. Daarnaast waren ook de schaatsinitiaties dit jaar telkens volgeboekt. Dit betekent dat een tachtigtal kinderen dit jaar de kneepjes van het schaatsen leerden", zegt Roland Desomer.

Speciaal voor de tiende editie werd tijdens de kerstvakantie een tubingbaan op het Stationsplein geplaatst. "Op twee weken tijd gleden mensen 7.182 keer naar beneden. Het dagrecord bedraagt 722 afdalingen", aldus nog Frank Vannerom.

Dit jaar werd ook de kerstkroeg een stukje groter gemaakt en werd er geen aparte loungebar meer geïnstalleerd. "Een goede keuze want de kerstkroeg lokte meer volk dan de voorbije jaren. Alles bij elkaar mogen we toch stellen dat Halle Schaatst met schaatsbaan, tubingbaan en de kerstkroeg samen toch zo'n 50.000 mensen heeft bereikt, een aantal waar we fier op zijn".

Een maand lang elke dag een ijsbaan op het Stationsplein draaiend houden en dit enkel dankzij de inzet van vrijwilligers die elke dag opnieuw zich belangeloos inzetten om de ijspiste te bemannen en te onderhouden, schaatsen uit te lenen, de kerstkroeg te runnen en zo meer: dit alleen maakt de prestatie van Halle Schaatst nog indrukwekkender. "We werken samen met een twintigtal Halse verenigingen, van carnavalsgroepen tot sportclubs en jeugdverenigingen, die hier als tegenprestaties wel iets aan overhouden voor hun kas. Daarnaast heeft Halle Schaatst ook een eigen vrijwilligersteam Eos om de gaten op te vullen en taken op zich te nemen die een vereniging moeilijker kan doen. Sommige van die vrijwilligers waren bijna dagelijks op de ijspiste aanwezig om voor een leuke eindejaarperiode te zorgen voor hun stadsgenoten", besluiten Frank en Roland.

Deze week wordt de ijspiste verder ontmanteld. Vrijdag wordt ook de grote tent afgebroken. Vanaf dan kan de vzw Halle Events zich bezig houden met de voorbereiding van hun jaarlijks zomerevent, de Stroppenconcerten.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio