"Een goede zaak want Gilles die hun klompen dopen met cognac hebben volgens de traditie geen pijnlijke voeten tijdens de uitstappen die op hun klompen maken", aldus ceremoniemeester van de Gilles Ben Vanhoorebeke.

En zo gebeurde het dan ook gisteren in de gietende regen. Tientallen klompen werden gisteren in een cirkel gezet in de Zennestraat in Buizingen naast het clublokaal van de Gilles en de Pierrots. De nieuwe peter kwam rond met de fles cognac om alle klompen een voor een van een scheutje te voorzien.  "Cognac zorgt er voor dat ook als het regent de voeten van de Gilles droog blijven. Cognac helpt als een soort dichtingsmiddel. Het maakt het hout ook soepel en gemakkelijker om mee te wandelen", aldus enkele geroutineerde Gilles.

En hun nieuwe peter voor 2019 vonden de Gilles in Jo Debusscher, sympathisant van het eerste uur en Gilles-fan in hart en nieren. Elk jaar volgt hij de Gilles met een rasp die hij laat klinken op maat van de tamboeren. Omdat hij steevast een baret draagt, lieten de Gilles en Pierrots ook een aangepaste barret maken om voortaan herkenbaarder te zijn als ze buiten carnaval op stap gaan.

Opvallend is dat ook carnavalsgroep de Fleerefluiters klompen lieten dopen. "Klompen maken deel uit van ons kostuum dit jaar. Dus mochten we ze ook laten dopen", aldus Els Vandenboscche. De klompendoop groeit jaar na jaar uit tot een groter evenement waaraan omwille vand e sfeer steeds meer mensen deelnemen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio