Staking ook voelbaar in Pajottenland en Zennevallei

Stakingspiket bij Barry Callebaut in Halle Foto: idh

Halle / Herne / Sint-Pieters-Leeuw / Drogenbos / Beersel / Gooik - Ook in de regio rond Halle was de nationale stakingsdag voelbaar. Aan een aantal bedrijven stonden stakingspiketten maar nergens werden industriezones of kruispunten geblokkeerd. Verder was de staking vooral te voelen bij het openbaar vervoer.

Zo vatte een stakingspiket post voor het bedrijf van Barry Callebaut aan de Brusselsesteenweg zodat de chocoladefabriek gisteren helemaal dicht bleef. Dat was ook het geval voor het distributiebedrijf Pharma Logistic in Huizingen, Media Markt op de site van Shopping Pajot in Sint-Pieters-Leeuw en het warenhuis Makro in Sint-Pieters-Leeuw. De supermarkt bleef ook hier de hele dag gesloten voor de klanten. Hier had men nog andere grieven dan enkel het loonstrookjhe op het einde van de maand.

“De personeelsleden maken zich ook zorgen om de hoge werkdruk en ze zijn het hoge aantal uitzendkrachten beu. Telkens iemand voor langere tijd uit valt of met pensioen gaat, worden ze door uitzendkrachten vervangen. Soms tot twee jaar lang”, aldus vakkbondsafgevaardigde bij BBTK Luc Buys. “Er is een nieuw commercieel plan gelanceerd maar dat heeft de situatie op de werkvloer niet verbeterd”.

In andere bedrijven werd er gestaakt maar een aantal werkwilligen konden toch aan de slag. Dat was onder meer het geval bij zuivelfabricant Olympia in Herfelingen. “De economie herpakt zich dankzij onze inspanningen. Maar helaas delen wij niet in de koek. Wij gaan voor waardoge lonen en een haalbare pensioenleeftijd”, aldus vakbondsafgevaardigde Alain aan het stakingspiket. Verder werd er ook gestaakt bij Coca-Cola in Anderlecht, bij Allnex in Drogenbos en bij Familiehulp in Gooik. Op het Dassenveld in Halle deelde een delegatie vakabondsmilitanten van warenhuisketen Colruyt pamfletten uit aan het personeel dat kwam werken maar ze lieten wel iedereen binnen. Bij Colryt staakten er slechts enkelingen. Dat was ook het geval in het Sint-Mariaziekenhuis.  In Halle werden geen blokkades opgetrokken of industrieterreinen geblokkeerd.

In de regio Halle bleven alle scholen open, al waren er hier en daar wel leerkrachten die staakten. Dat zorgde er vooral in de secundaire scholen dat er meer leerlingen dan anders een uurtje studie kregen wanneer een leerkracht niet opdaagde. Die leerlingen ondervonden verder ook hinder van de staking door een aantal van De Lijn die niet uitreden en ook waren er heel wat treinen afgeschaft.

Verder haalde Intradura wel het huisvuil op in Halle en werd ook de post normaal bedeeld.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio