FOTO. De Winde komt op straat voor klimaat en ruimt intussen zwerfvuil op

Halle - Ook in Halle was er klimaatactiviteit in de straten te bespeuren. Hiervoor zorgden 135 kinderen van buurtschool De Winde die met borden en slogans richting stadhuis trokken. Het schepencollege onderbrak even zijn vergadering om de kinderen te horen.

"We zijn een ervaringsgerichte school en laten de kinderen zelf aanbrengen welke thema's we in de les aan bod laten komen", vertelt juf Sien Dedobbeleer. "De merken de laatste tijd dat ook onze kinderen in de basisschool heel erg bezig zijn met klimaat en milieu. Ze zijn bezorgd over afval die in de bermen rondslingert en soms schade kan toebrengen aan koeien en andere dieren die dit dan opeten, over het ijs op de noordpool dat smelt waardoor zeeën en rivieren meer land driegen in te nemen, ze zijn bezorgd over de slechte lucht die teveel auto's veroorzaken waar-van mensen ziek worden en zo meer".

" Dat heeft ons team er toe aangezet om met de kinderen in De Winde samen een project rond klimaat uit te werken. Als sluitstuk kwamen de kinderen op de idee om zelf ook een klimaatmars te doen in Halle, met zelfgemaakte borden en slogans. dat is wat we vandaag, op de internationale klimaatdag, hebben gedaan. De timing kwam perfect uit", aldus nog Sien.

Gisteren vertrok de stoet van 135 kinderen in een druilerige regen van de Sint-Rochuswijk naar het stadscentrum. Om het niet enkel bij loze woorden te houden, plukten de oudste kinderen onderweg ook het afval van de straten zodat het parcours van hun klimaatmars er meteen een stukje netter bij lag. de stad had de school van de nodige afvalgrijpers, handschoenen en vuilzakken bezorgd.

Doel van de klimaatwandeling was het stadhuis waar het schepencollege net in zijn wekelijkse vrijdagvergadering samen zat. Het schepencollege onderbrak de vergadering en liet de kinderen binnen ind e foyer van het stadhuis omdat het buiten regende. In een lied met bijhorend dansje drukten de kinderen hun bezorgdheid over het klimaat en hun toekomst op deze planeet uit. 

In Halle was het al de tweede klimaatmars op enkele weken tijd. De eerste klimaatmars werd georganiseerd door de leerlingen van de GO-campus aan de Auguste Demaeghtlaan naar aanleiding van Dikke Truiendag en rbacht toen zo'n 1.200 leerlingen op de been.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio