Bronzen oorlogsmonument opnieuw van zijn sokkel getild

Bronzen oorlogsmonument opnieuw van zijn sokkel getild

Foto: idh

Sint-Pieters-Leeuw - In Sint-Pieters-Leeuw werd het oorlogsmonument voor de bibliotheek aan de Rink opnieuw van zijn sokkel getild, wat zorgde voor een niet-alledaags beeld.

Na de Groote Oorlog, honderd jaar geleden, liet het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw ter nagedachtenis van de gesneuvelde Leeuwenaren een robuust bronzen monument maken door Joseph Baudrenghien. Dit bronzen beeld van twee soldaten werd in 2018 pas gerestaureerd en werd als sluitstuk vand e herdenkingen rond 100 jaar Eerste Wereldoorlog plechtig teruggeplaatst in november vorig jaar.

Maar deze keer komt de sokkel waar het beeld op rust aan de beurt. Bij de vorige restauratie werd vrij onverwacht opgemerkt dat de stenen sokkel ook aan vernieuwing toe was maar dit kon toen meteen gebeuren. Het ijzeren geraamte binnen in de sokkel is verroest en duwt stilaan de sokkel uit elkaar met verzakkingen tot gevolg. Omwille vand e weersomstandigheden kon het toen niet meteen aangepakt worden maar verschoof de planning naar de lente.

Van zodra de sokkel hersteld is, komt ook het bronzen oorlogsbeeld terug naar de Rink. Zolang kreeg het monument een plaats op de begraafplaatst binnen de Rinkmuur aan de kerk. Het zorgt er voor dat men het standbeeld eens vanuit een ander perspectief kan bekijken en men andere details kan zien dan wanneer het hoog op een sokkel staat.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio