Wie zijn kat stuurt als voorzitter of bijzitter van een kiesbureau wordt vervolgd

Wie zijn kat stuurt als voorzitter of bijzitter van een kiesbureau wordt vervolgd

Foto: idh

Halle / Herne / Galmaarden / Sint-Pieters-Leeuw / Beersel / Pepingen / Dilbeek / Lennik / Gooik / Roosdaal / Liedekerke - Het parket van Halle-Vilvoorde kondigt aan dat ze opnieuw personen strafrechtelijk zal vervolgen die zondag opgeroepen zijn om als voorzitter of bijzitter te zetelen in een kies- of telbureau en niet komen opdagen.

Wie niet komt opdagen, krijgt eerst een minnelijke schikking van 250 euro aangeboden. Wie daar niet op ingaat, zal gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank. De boete die hier kan opgelegd worden, schommelt tussen minimaal 400 euro en maximaal 1.200 euro.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 hebben intussen in Halle-Vilvoorde 389 personen een minnelijke schikking van 250 euro betaald. 108 personen deden dit niet en werden gedagvaard. De rechtbank sprak tot nu al 97 veroordelingen uit. Zeven personen werden vrijgesproken wegens twijfel en kregen geen boete. De komende weken komen er nog vonnissen aan.

Van de 97 mensen die veroordeeld werden, kreeg een persoon de gunst van opschorting. Dit betekent dat de rechter de feiten bewezen bewezen achtte maar dat er toch geen straf werd opgelegd zolang men geen nieuwe feiten pleegt. Een persoon kreeg een boete van 800 euro omdat diezelfde persoon in het verleden nog al zijn kat stuurde naar een stem- of telbureau bij verkiezingen. De overige 95 veroordelingen gingen om een boete van 600 euro, soms met een gedeeltelijk uitstel.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio