Leeuw koopt collectie historische brieven van families Roose en Coloma

Leeuw koopt collectie historische brieven van families Roose en Coloma

Foto: idh

Sint-Pieters-Leeuw - Sint-Pieters-Leeuw kon op een veiling een waardevolle collectie van een vijftigtal brieven aankopen van de families Roose en Coloma, in de zeventiende en achttiende eeuw bewoners van het Colomakasteel.

"Het gaat hier waardevolle documenten die ons heel wat kunnen leren over het leven van een adelijke familie die bepalend was voor de geschiedenis van Sint-Pieters-Leeuw. We hebben dan ook niet getwijfeld om de collectie aan te kopen. Het is onze uitdrukkelijke bedoeling om de brieven open te stellen voor onderzoekers of mensen die geïntsresseerd zijn in de geschiedenis van Sint-Pieters-Leeuw. De komende maanden en jaren volgen nog tal van initiatieven om deze opmerkelijke aanwinst extra onder de aandacht te brengen", aldus Gunther Coppens, schepen voor archief.

De briefwisseling dateert van 1690 tot 1760. In die periode was het Colomakasteel in handen van Philippe Frans Pierre Roose en zijn echtgenote Marie Caroline Françoise van der Gracht. Philippe Roose was baron van Leeuw maar ook schout van Mechelen waardoior hij een politionele bevoegdheid had. Hij drukte ook zijn stempel op het Colomadomein toen hij een koetshuis liet bouwen en de kasteeldreef liet verlengen tot aan de Depauwstraat. Het koppel had een dochter Eugenie, die huwde met Karel Vital Alexander Coloma, kamerheer van keizerin Maria Theresia.

"De brieven bieden een unieke inkijk in het zakelijke en persoonlijke leven van de kasteelbewoners. De families Roose en Coloma hadden nog tal van andere landgoederen in hun bezit en over het beheer hiervan was er continu briefwisseling. Maar we lezen er ook grappige familieanekdotes in en de angst voor een aankomende oorlog", aldus Gunther Coppens.

Hoeveel de gemeente betaalde voor de aankoop op de veiling werd niet meegedeeld.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio